2010-11-08

Barn känner sig övergivna

11 min

Att barn far illa om föräldrarna missbrukar, slåss eller har psykiska problem är väl känt. Men visste du att många, många barn mår dåligt av att föräldrarna jobbar för mycket samtidigt som vi renoverar, tränar och åker på semestrar själva...

Bris, Barnens rätt i samhället får ta emot mängder av samtal vanliga medelklassbarn som mår dåligt av att föräldrarna inte tar sig tillräckligt med tid för dem och låter dem sköta sig själva alldeles för ofta.

Det här är ett nytt fenomen för Bris.

Medelklassföräldrar som struntar i sina barn har blivit ett nytt växande problem. Karin Johansson är barnpsykolog och utredare på Bris och hon får ta emot många samtal från barn som mår dåligt av föräldrarnas tidsbrist.

– Vi började upptäcka för sex, sju år sedan att barn berättade för oss om en form av försummelse. Om det funnits innan vet jag inte men vi upptäckte för åtta-tio år sedan. Det de beskriver är hur de känner att de vuxna i familjen inte har tid för dem och inte ger dem så mycket uppmärksamhet de behöver säger Karin Johansson, utredare och barnpsykolog hos Bris.