Geek Girl Meetup - nördarnas paradis för en dag

5:31 min

Det är trendigt att vara nörd och det är trendigt att jobba med IT. Men det finns fortfarande alldeles för lite tjejer på ledande positioner inom IT-sektorn. Det vill Geek Girls ändra på.

Därför samlades drygt 150 kvinnor från hela Skandinavien i Köpenhamn på lördagen för att insupa varandras erfarenheter och inspireras till att ta mer plats i IT-branschen och våga gå hela vägen till toppen.

Vakens webbredaktör Ronnie Ritterland var på plats för att ta pulsen på det som i efterhand har snackats om som nördarnas paradis.

Högt tryck på platserna

Geek Girl har tidigare arrangerats i Sverige i både Stockholm och Öresund. Henriette Weber från Köpenhamn som är en av initiativtagarna till Geek Girl Meetup Copenhagen tyckte att det var dags att ta konceptet till Danmark.

Till sin hjälp har hon haft andra Geek Girls från både Sverige och Danmark. Men när platserna först släpptes till eventet i slutet på sommaren visade det sig att intresset för eventet var mycket större än de först räknat med. De 50 platser som fanns att tillgå tog slut på rekordtid.

För att tillgodose det enorma trycket bestämde arrangörerna sig för att utöka.

-Eftersom de första 50 platserna tog slut så snabbt insåg vi att vi var tvungna att våga växa även om vi inte visste om det skulle fungera rent logistiskt, berättar Henriette Weber.

Men med hjälp från sponsorer, andra intresserade Geek Girls och kollektiv handlingskraft från hela det nätverk som stöttar organisationen så blev resultatet tillsist att 150 kvinnor från branschens alla hörn fick en plats på eventet.

Från bokbloggande till marknadsanalys

Så vad gör 150 tjejer under tolv timmar i en källarlokal på Nörrebro i Köpenhamn egentligen?

Under tolv timmar hölls det seminarier, workshops och föreläsningar i intervaller.

  • Hur gör man om sin blogg till en bok?
  • Vilka metoder bör man känna till om man befinner sig i startgroparna för att bilda ett eget IT-bolag
  • Hur vet man hur högt rankat ens företag är på nätet?

Ovanstående är alla exempel på några av de sessioner som hölls under lördagen.

Henriette Weber berättar att man anpassat programmet efter deltagarnas önskemål.

-De som anmälde sig till eventet fick fylla i ett formulär och själva önska sig vad de helst skulle vilja höra sessioner om. Sedan har vi försökt anpassa programmet efter de önskemålen, berättar Henriette för Vaken i P3 och P4:s reporter.

Föreläsarna som ställt upp under dagen är alla Geek Girls själva. Konferensdelen bestod till största delen av sessioner som beskrev olika "case", det vill säga verkliga situationer som beskriver händelseförloppet i ett problem och tillvägagångssättet i att lösa dem.

-Att lyssna på en session kan fungera som inspiration för andra som kanske befinner sig i uppstartperioden för ett företag eller behöver peppning eller råd på vägen, menar Henriette Weber.

Webbstrategier och konflikthantering

Bland deltagarna fanns tjejer och kvinnor från branschens alla hörn i varierad ålder.

Marknadschefer satt jämte webbutvecklare när det förelästes om webbstrategier och konflikthantering på arbetsplatsen" eller "fem sätt att bli en framgångsrik Geek Girl".

De flesta som deltar på Geek Girl är antingen entreprenörer själva eller jobbar som frilansare för byråer inom IT och reklamsektorn. Men ett par deltagare var studenter från högskolorna både i Köpenhamn och Malmö. Geek Girls yngsta deltagare den här gången var 18 år gammal och den äldsta i 50-årsåldern.

-Det som gör en Geek Girl är inte titeln, utan drivkraften att förändra något och göra det bättre. Nördegenskapen är minst lika viktig som professionen eller kompetensen, är ett ganska enhetligt svar från många av deltagarna på konferensen.

Spetskompetens i en godisskål

Ett tiotal sessioner, workshops och 12-rimmarsmingel sammanfattar dagens agenda. Men det tar inte slut när den sista Geek Girlen har lämnat lokalerna i Ivaerksaetterhuset på Nörrebro i Köpenhamn.

Kvinnorna har under dagen kommunicerat konferensen vidare i sina nätverk via olika plattformar på nätet och inom sociala medier. Efter konferensen laddas det upp bilder och presentationer som är fria att hämta hem för den som vill ha.

Och för de som inte kunnat ta sig till Köpenhamn för att delta har de flesta föreläsningar sänts direkt på Internet eller funnits tillgängliga att ladda ner i efterhand.

-Att komma hem härifrån är som att ha famnen full med det lyxigaste godiset ur en välsorterad godisskål säger Sandra Gonzalez som är marknadsstrateg och har kommit till Geek Girl Meetup tillsammans med en väninna och kollega från Göteborg.