terrormisstänkta i rätten

Mannen låtsades vilja bomba

0:49 min

I dag fortsatte rättegången mot de två svenskar som åtalats för att ha planerat ett självmordsattentat i Somalia.

För första gången förhördes de två männen i rätten där de båda nekade till anklagelserna. Men den ene, en 22-åring, erkände att han velat framstå som självmordsbombare, men att han bara spelade.

Idag förhördes den 22-åriga göteborgaren som inledde förhöret med att förklara att han är en familjefar som har ett rent förflutet och vars religion starkt förbjuder att ta livet av andra.

Åklagaren lade sedan fram material som hittats på 22-åringens dator. Främst rör det sig om filmer och inlägg på hans egen blogg som hyllar martyrskap. Men 22-åringen nekade till att ha något med dokumenten att göra och förklarade att hans dator använts som en allmän dator i ett hushåll under hans tid i Oslo, och då kan vem som helst kan ha laddat ner materialet.

Dock erkänner 22-åringen att han varit på ett av terrorstämplade gruppen al-Shababs träningsläger i Somalia och han säger också att han inför al-Shabab ville framstå som en självmordsbombare. Men att han inte menade allvar. Han säger också att han visste att Säpo var på honom eftersom bekanta hade blivit förhörda.

När det gäller 26-åringen har han tidigare nekat till anklagelserna om att han skulle ha planerat ett attentat och haft kontakt med al-Shabab.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se