"Starkt efter krisen och redo att investera"

2:36 min

Investmentbolaget Industrivärdens vd Anders Nyrén anser att bolaget nu står starkt och kan investera om rätt tillfälle skulle ges. Det var hans budskap till analytiker och journalister idag.

– Vi känner att vi har - med den finansiella situation vi har idag - de handlingsramar och kreditramar och handlingsutrymme som vi behöver för att göra relativt stora satsningar av offensiv karaktär. Så det är inget problem för oss, säger Anders Nyrén.

När finanskrisens vindar ven som hårdast fick Industrivärden mycket kritik för sin skuldsättning.

Men stigande börskurser har ändrat spelplanen och vd Anders Nyrén säger nu att investmentbolaget har tillgång till pengar om rätt köptillfälle skulle ges.

– Vi har ju sagt att vi ska investera i publika nordiska bolag och den strategin håller vi fast vid.

Om Renault kontaktar er och vill sälja ytterligare Volvoaktier?

– Vi har sagt tidigare - och det tål att upprepas - att vi tycker att Volvo är ett jättefint bolag och vi är inte främmande för att öka vårt innehav av A-aktier i Volvo.

Industrivärden kontrollerar idag drygt 10 procent av rösterna i Volvo och bakom kulisserna pågår garanterat diskussioner om hur bolaget ska agera om Renault väljer att sälja sina röststarka A-aktier. Tidigare i höstas sålde Renault B-aktier för motsvarande 28 miljarder kronor.

– Som du kunde se av Renaults pressmeddelande så har Renault deklarerat att deras A-aktier inte är till salu. Jag vill också poängtera att vi har en väldigt god, och löpande, dialog med Renault.

Totalt var Industrivärdens olika innehav värda 63,5 miljarder kronor i slutet av oktober. Och förutom Volvo, finns bland annat Sandvik, Handelsbanken, Ericsson och SSAB.

Stora innehav betyder makt i styrelserummen och snart blir det dags att föreslå hur mycket pengar som ska delas ut i vår.

Anders Nyrén säger att man inte behöver vara Einstein för att förstå att utdelningarna kommer att öka i år. Men han ser hellre att bolagen investerar pengar än delar ut dom och tar krisdrabbade Eniro som exempel.

– Det finns skräckexempel som pågår just nu, där vi kan se Eniro som har tömts på så mycket eget kapital genom köp och utdelningar att hela deras existens är hotad och man måste göra nyemission. Låt oss hoppas att vi nyktrar till och ser till att vårda balansräkningarna i bolagen så att de är starka och kan utvecklas. Det är det bästa långsiktiga för aktieägarna i de bolagen och för Industrivärdens aktieägare, säger vd:n Anders Nyrén.