Nytt matuppror

Kräver stopp för lättprodukter

2:03 min

Det pågår ett uppror mot skolmaten i Eksjö kommun. Det är ett antal föräldrar som kräver att det erbjuds alternartiv till de lättprodukter som skolbarnen i kommunen serveras.

I kylen i skolan i Ingatorp finns det gott om både lättmjölk och lättmargarin. Och enligt rekommendationer från livsmedelsverket ska kommunerna servera lättprodukter. Eksjö kommun och många andra kommuner följer de rekommendationerna. Anledningen är att man vill motverka fetma bland barn.

Men det här fel menar flera föräldrar i Eksjö kommun som nu startat ett uppror och kräver alternativ till lättprodukterna, till exempel riktigt smör och fet mjölk.

Sophia Olsson från Hjältevad, är en av föräldrarna som leder matupproret.
-Lättmargarin är gjort av den billigaste olja man kan hitta, som körs hit i tankbåtar. Här tvättas den och prepareras och färgas. Det sätts till smakämnen, och sedan späder man ut den med 60 procent vatten. Då är smöret ett mycket bättre alternativ, som finns på hemmaplan, säger Sophia Olsson.
-Jag vill se röd mjölk och riktigt smör, möjligen Bregott.

Röd mjölk och riktigt smör gör inte barn feta, menar Sophia Olsson. Fetma orsakas istället av socker och stillasittande aktiviteter. Och hon pekar på flera nya rapporter som visar på just det. Nu hoppas hon att kommunen lyssnar på matupproret och de krav man har.

-I förlängningen vill vi att barnen ska ha hemlagad mat utan tillsatser. Men lättprodukterna är mål nummer ett. Det ska finnas alternativ till dem.

Barn ska inte behöva äta det här, det är ohälsosamt menar hon.

-Vi hoppas att det hör ska sätta fart på kommunen, och starta en debatt. Det finns ju andra kommuner som också serverar lättprodukterna, säger Sophia Olsson.

Kommer kommunen att lyssna på er?

-Helt klart, de har inget att välja på.