Kiruna

"Jävligt besviken på LKAB"

1:50 min

Nu tas ett avstamp för en sanering av den tickande miljöbomben, sjön Ala Lombolo i Kiruna. Men den stora föroreningskällan LKAB uteblev från uppstartsmötet.

Sjön nära centrala Kiruna med 200 kilo kvicksilver och massor av granater i har utretts under 20 år. Den är Norrbottens mest förorenade sjö.

På ett möte i Kiruna har kommunen, länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning, SGU, nu kommit överens om att SGU ska ta kommandot för vidare utredning och i nästa steg sanering.

Björn Lindbom, projektledare vid enheten för förorenade områden, berättar hur han ser på uppgiften att vara huvudman för Ala Lombolo-saneringen.

– Spännande och komplicerat. Och kommer kanske att ta lite tid. Vi får nog vara medvetna om att det är komplicerat. Det finns många faktorer som måste vägas in vad gäller teknik såväl som ekonomi och juridik. Det kommer att vändas på många stenar innan vi är riktigt i mål, säger Björn Lindbom.

Det mesta kvicksilvret kommer från LKAB:s gruvverksamhet. Utsläppen av kvicksilver från gruvverksamheten till sjön pågick enligt kommunen fram till 1967. Men företaget, som även är påtänkt som en av finasiärerna, dök aldrig upp på mötet. Det beklagar såväl SGU som kommunalrådet Lars Törnman (S).

– Jag måste säga att jag är jävligt besviken på LKAB för kallelsen hade gått ända fram till vd Lars-Eric Aaro. De har inte ens meddelat att de inte kommer och varför de inte kommer. Från LKAB:s sida pratar med väldigt mycket när det gäller stadsomvandling och sprickor. Men vi känner att när man pratar om Ala Lombolo så finns inte samma jätteintresse, säger Lars Törnman.

Från LKAB:s sida säger Mikael Westerlund, planeringschef för samhällsomvandlingen, att inbjudan till mötet kommit bort i hanteringen inom företaget.  

"Vi beklagar att vi missade mötet. LKAB har aktivt deltagit i tidigare utredningsarbete om Ala Lombolo och har givetvis ett stort intresse av att delta i det fortsatta arbetet tillsammans med Kommunen, Länsstyrelse och SGU som huvudman", skriver Mikael Westerlund i en kommentar till Sveriges Radio.

"LKAB har på begäran idag fått informationsmaterialet som SGU redovisade på mötet och jag har igår talat med Helena Dahlgren på SGU och vi planerar att hålla ett särskilt möte med SGU i Kiruna under december", skriver Mikael Westerlund.

Redan idag sprids en del kvicksilver från sjön vidare till Torne älv. Och risken för en miljökatastrof med spridning av stora mängder kvicksilver finns.

Enhetschef Helena Dahlgren vid SGU säger att det är viktigt att alla aktörer samarbetar nu.

– Vi ser fram emot att sätta igång det här nu. Det kommer att ta sin tid innan sjön är ren, men vi känner att vi är på gång.