Degenererad konst upptäckt vid tunnelbanebygge

1:19 min

I Berlins Nya Museum öppnar idag en utställning med skulpturer som fram tills nyligen troddes ha förstörts under andra världskriget. Statyerna hade alla klassats som degenererad konst av nazisterna och de påträffades i samband med en utgrävning inför bygget av en ny tunnelbanelinje i den tyska huvudstaden.

Arkeologerna grävde i området mellan floden Spree och Alexanderplatz för att leta efter spår efter stadens medeltida förflutna, istället hittade de något betydligt mordernare.

Den första statyn, konstnären Edwin Scharffs porträtt av en skådespelerska, hittades i de sönderbombade, nedbrända resterna av en källare i januari.

Bysten troddes först vara ett unikt fynd men när man grävde mer hittades de övriga verken, de sista så sent som för två veckor sedan. 

Åtta av de elva statyerna har identifierats, de är verk av konstnärer som Otto Freundlich och Emi Röder.

De utgör en bråkdel av de omkring 15.000 konstverk som nazisterna beslagtog ur museer och privata samlingar och som hånades och etiketterades degenererade för att de inte gick i linje med nazisternas ideologi.

Vid en presskonferens igår kallade Berlins borgmästare fyndet för ett litet under.
- Verken bär inte bara vittnesbörd om nazisternas grymheter utan också om motståndet mot dem, sa Berlins borgmästare Klaus Wowereit.

Huset som en gång stod på platsen för utgrävningarna tillhörde ett par som gömde en judisk anställd undan nazisterna.

Caroline Salzinger
För Kulturnytt i Berlin.