Östergötland

Många olyckor i snövädrets spår

Det hala väglaget har ställt till stora problem under dagen. I morse körde en buss med ett 30-tal passagare ombord av vägen och polisen rapporterar om ett 40-tal avåkningar. 

Snöfallet och det blåsiga vädret fortsätter och med det rapporterna om avåkningar och andra trafikincidenter. På E4:an i höjd med Mantorp var det under en tid nu på  eftermiddagen totalstopp i södergående riktning på grund av att en långtradare hamnat på tvären över körbanan. 

– Det är ganska halt och stökigt på vägarna just nu, säger Tor Sevelius,  vakthavade befäl vid polisen i Östergötland.  

Vid 15-tiden på eftermiddagen hade ett 40-tal rapporter om avåkningar kommit in till polisen, men enligt Tor Sevelius har det  sannolikt inträffat betydligt fler. Och på länets bärgningsfirmor har man fullt upp. 

– Just nu har vi ungefär två timmars väntetid för de bilister som inte sitter obekvämt till, säger Marie Helene Winell på Falcks bilbärgning.

Hon berättar också att alla företagets bärgningsbilar går för fullt och att man även kallat in extrapersonal.

– Det har varit ganska många avåkningar, men vi har inte varit inblandade i några allvarligare olyckor. I de flesta fall har det gått väldigt sakta och de har bara glidit ner i diket.

Den bilden bekräftas av polisen i Östergötland. Bortsett från bussolyckan söder om Norrköping i morse, då sex personer fick föras till sjukhus, handlar det inte om några allvarligare olyckor.

I de flesta fall har bilisterna helt enkelt bara glidit av vägen. Många lastbilar har också haft problem att ta sig fram i snömodden.

I Motala fick en förare av en timmerbil föras till sjukhus efter att han kört i diket och vält. Han ska dock inte ha fått några allvarligare skador. 

På Östgötatrafiken gick man redan i morse ut och informerade om att resenärerna får räkna med mindre förseningar under dagen. Man har också extra fordon och personal som står standby. 

Även på många andra håll i södra och mellersta Sverige har snövädret ställt till problem i trafiken. Även flygtrafiken påverkas. Bland annat har två plan, ett från Bryssel och ett från Paris, som skulle ha landat på Skavsta flygplats i Nyköping, istället landa på Norrköpings flygpltas. 

Enligt SMHI drar sig snöfallet nu successivt norrut och den klass 2-varning, som gällt sedan igår kväll, mildras till en klass 1-varning för det kommande dygnet. Ytterligare fem centimeter snö är att vänta under kvällen och risken för halka är stor. Det gäller inte minst i morgon bitti.