50 000 personer städade upp Estland

5:55 min

När sopor och skräp i den estländska naturen blev ett allt större problem så fick några privatpersoner nog. De bildade ett nätverk med ambitionen att städa upp Estland på en enda dag och sju månader senare var 50 000 personer ute och plockade skräp. Nätverket kallar sig "Let´s do it Estonia!" och har spritt sig via en film på Youtube till 12 länder, bland andra Slovenien, Italien, Portugal och så långt bort som Brasilien och Indien.

Det här är historien om några personer i Estland som tröttnat på myndigheternas oförmåga att hålla rent i naturen.  

Senast var det rumänerna som var ute och plockade skräp. I september samlade rörelsen 150 000 personer som en och samma dag städade Rumänien från sopor.

 

I en hotellobby i centrala Tallinn träffar jag Tiina Urm. Hon var en av dem som 2007 drog igång hela rörelsen. Hon är lite stressad och letar snabbt upp några stolar där vi sätter oss. Förutom det ideella arbetet med "Let´s do it rörelsen" så jobbar hon också med olika sociala projekt. 

Just nu handlar det om att ta hand om överbliven mat från olika affärer som de skänker till människor som har ont om mat och pengar i Estland.

När jag börjar fråga henne om skräpinsamlingen berättar hon entusiastiskt om den där dagen i maj 2008 då den stora dagen ägde rum. 

– Över 10 000 ton sopor samlades in på en enda dag och människor var verkligen engagerade berättar Tiina. Problemet med soporna var helt enkelt så stort att vi kände oss tvungna att göra något åt det, det hade växt okontrollerat annars, säger hon. 

Let´s do it Estonia började med fyra personer. När de var 20 stycken bildades en styrgrupp som organiserade så att idén spreds runt om i Estland. Efter några månader bestod organisationen av 600 personer och på insamlingsdagen var så många som 50 000 personer ute och städade i naturen (ungefär 4% av Estlands befolkning). En succé som de inte hade vågat drömma om.

Tiina Urm tror att den största anledningen till att så många engagerade sig var att människor kunde samlas runt något konkret och att resultatet syndes på en gång. 

En av anledningarna till att nedskräpningen i just Estland var så stor var att ekonomiska läget i landet under mitten av 2000-talet var så bra att många renoverade eller byggde hus. Eftersom det inte fanns så många ställen att slänga sådant som blev över dumpades hela bohag helt enkelt i skogen. 

En djupare förklaring till att människor inte riktigt brydde sig om soporna i naturen går tillbaka till den långa tid som Estland var en del av Sovjetunionen. Tiina Urm menar att människor inte kände att landet tillhörde dem, och eftersom de ständigt var bevakade och kontrollerade så vågade de inte ta några egna initiativ. "Let´s do it"-rörelsen tog på det sättet tillbaka en del av känslan att naturen runt hörnet faktiskt tillhör Esterna själva. 

Förutom att städrörelsen, som nu kallar sig, , har spridit sig till flera andra länder så har nätverket i Estland nu gått vidare med bredare frågor också utanför miljöområdet. I maj i år arrangerade man tillexempel "Action day", då flera hundra olika projekt presenterade sina lösningar på olika problem i Estland.

Men sopfrågan finns fortfarande kvar och för några veckor sen besökte några i rörelsen EU-parlamentet i Bryssel för att försöka sprida sitt budskap där. Och tack vare "Let´s do it"-rörelsen så är det betydligt renare runt om i Estland nu, enligt Tiina Urm.
– Visst finns det folk som fortfarande dumpar skräp, men de måste smyga för att göra det, för de vet att det är olagligt, och inte heller socialt accepterat på samma sätt som förut, avslutar Tiina Urm.