Böter för SAS i flygfraktsmål

1:12 min

SAS får tillsammans med flera andra flygbolag böta närmare 800 miljoner euro för att ha ingått i en kartell kring priser på flygfrakt. SAS del uppgår till cirka 660 miljoner kronor. Men SAS kommer att överklaga.

– Det gör vi. Det står helt klart för oss att vi inte har deltagit i någon global kartell. Därför tycker vi att kommissionens beslut är helt orimligt. Det står inte i proportion till vårt agerande över huvud taget, säger Henriette Fenger Ellekrog, vice vd i SAS.

EU-kommissionen beslutade på tisdagen att totalt 11 flygbolag, bland andra Air France KLM samt British Airways, får böta sammanlagt 799 miljoner euro. De bötfälls för att ha samarbetat om priser på flygfrakt och därmed överträtt EU:s konkurrensregler.

SAS-koncernen och SAS Cargo får böta 70,2 miljoner euro, motsvarande cirka 660 miljoner kronor. SAS skriver i ett pressmeddelande att några få medarbetare vid SAS Cargo i USA har deltagit i några isolerade händelser mellan 1999 och 2006 som inneburit överträdelser av SAS interna regelverk.

Flygbolaget hävdar dock bestämt att de inte deltagit i någon global kartell och ska överklaga kommissionens beslut till EU:s förstainstansrätt. Ett överklagande kan enligt flygbolaget ta flera år.

Böterna om 660 miljoner kronor kommer att belasta SAS resultat för det tredje kvartalet 2010 som presenteras på onsdagsmorgonen, enligt pressmeddelandet.

Under september månad har SAS även dömts att betala böter till norska konkurrenten Norwegian på 200 miljoner kronor, samt ingått en förlikning för SAS Cargo i USA på cirka 100 miljoner kronor.

TT