Hemliga Kliniken: starttext


Cityakuten. Grey's Anatomy. Barnmorskorna. Sjukhuset har blivit en självklar plats för såpor. Nu kommer ”Hemliga Kliniken” – ytterligare en såpa om livet bakom sjukhuskulisserna. Den stora skillnaden förutom att det är på riktigt är att medicinerna tar snabbt slut, patienterna saknar personnummer, läkarna jobbar gratis och kliniken är hemlig. 

Hemliga Kliniken är titeln på Verklighetens egna dokumentära sjukhussåpa om livet på en klinik för papperslösa i Stockholm. Patienterna söker vård för allt ifrån tortyrskador till finnar på ryggen. 

I dagsläget har de tiotusentals papperslösa i Sverige bara rätt till akut sjukvård, och då mot full betalning. Det gör att många inte vågar söka sig till den vanliga vården, dels för rädslan att bli upptäckta, dels för att de inte har råd. Istället kan de gå till Hemliga Kliniken.

Det ser ut som en vanlig lägenhet utifrån. Inuti vilar det som en u-landskänsla. Undersökningsrummen ligger i hallen. I hörnsoffan i vardagsrummet sitter patienterna och väntar på sin tur.

I Hemliga Kliniken följer du personalen bakom kulisserna och får tjuvlyssna på samtal med patienterna om allt från splitterskador till kondomer. Du möter ryske tolken Dima, den unga läkaren Emma, utvisningshotade 17-åringen Honner med porslinsöga, sjuksyrran Daniel och Familjen Läkare.

Kliniken för papperslösa drivs av organisationen .