Malmöpolisens presskonferens

Ekot rapporterade direkt från presskonferensen

Den 38-årige man som misstänks för det senaste årets skjutningar i Malmö häktades i dag, på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Han kommer att genomgå en så kallad liten sinnesundersökning. Just nu håller polis och åklagare presskonferens i Malmö efter häktningen i dag av den 38-åring som misstänks för ett mord och fem mordförsök i Malmö det senaste året.

Medverkande: Chefsåklagare Solveig Wollstad.  Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalen i Skåne. (ev Åsa Palmqvist - biträdande polismästare i Malmö.)

Solveig Wollstad: Kommenterar inte uppgifter från SKL om att mannens vapen kan knytas till skjutningarna. Kan inte kommentera det som diskuterats vid häktninfgsförhandlingen.

Börje Sjöholm:
– Går bara ut med information. Det finns risk att han förstör bevis eller försvårar utredningen. Åtal ska vara väckt inom två veckor. Troligen blir det en förlängning. Tingsrätten har beslutat om yppandeförbud - kan inte berätta vad som pågick under häktningsförhandlingen. Utredningen kan förstöras.

Har misstankarna stärkts?
– Ja

Vill inte kommentera omfattningen av bevisen, men det finns många tekniska undersökningar. Åklagaren vill inte säga vilka brott han misstänks för. Om varför mannen inte misstänks för brott efter augusti i år.

Om att provskjutningen matchar kulor:
– Kommenterar inte SKL.

Om bildpublicering:
– Skadar - förstör vid eventuell fotokonfrontation. Om ett vittne har sett foto - förstörs värdet av en fotokonfrontation.

Om hur utredningen fortsätter:
– Det är fortfarande väldigt brett. Det är massor kvar att utreda - kan inte säga vad vi kommit fram till. Mannen förnekar brott. Har därför inte kunnat ange något motiv. Vi kommenterar inte den tekniska bevisningen.

Om hur länge han har varit intressant i utredningen:
– En tid.

Är det rätt man ni har?
Det vore att föregripa utredningen, men utredningsläget är gott.

Om mannens handikapp:
– Kan inte gå in på personliga uppgifter om den misstänkte.

Två förhör har hållits med den misstänkte.

På vilket sätt har misstankarna stärkts?
– Det förändras fortlöpande. Så som utredningen varit hittills har de stärkts.

Finns det teknisk bevisning som ni väntar på?
– Vi har gjort en mängd beslag. Vad det innebär kan vi inte berätta för tillfället. Vill inte kommentera vad spårning av mobil- och datatrafik gett. Vapen har hittats hemma hos honom. Vi vill inte kommentera hur de förvarades.