Vad kan det här vara för växt?

4:18 min

Skickar två bilder på en växt som jag såg i Seledalen i Italien förra veckan (13-18/10). Undrar vad detta är?

Växten är en kraftig klättrare på en husvägg. Bladen blanka (citruslika utan doft), frukterna 8-9 cm långa, släta, ej ludna. Det är inte kvitten, ej heller någon slags citron. Det röda i mitten är tomt, det fanns ingen kärna/kärnor. Ingen saft kom fram när frukten delades.

Ingen på stället (inhemska personer) kände till vad det var, trots att den vuxit på väggen i många år. Mycket dekorativ frukt, mild, något aromatisk doft, från den nyss itudelade frukten. Jag tog med mig båda halvorna och en hel frukt, men bladen vissnade. Vet inte hur länge de håller sig om någon vill titta på dem live.

Med vänlig hälsning
Margareta Lidbom

Det är klätterfikus (Ficus pumila) från Sydöstasien. Den är en vanlig rumsväxt hos oss, men vi odlar bara den juvenila fasen, som är en klättrande växt med drygt cm-stora blad i två rader på en snörlik stam. När ett sådant skott har kommit upp i bra ljus övergår det till en vuxen fas med stora, läderartade blad på greniga kvistar. Då kan den sätta stora fikon, som dock inte smakar gott. Fikonarternas blommor är mycket små och sitter tätt samlade inne i fikonet. /Lennart Engstrand Naturmorgons expertpanel