ishockey - tre kronor

"Handlar om att slå personbästa"

7:21 min

Tre Kronor ska vinna alla matcher i Karjala cup. Det är nye förbundskaptenens Pär Mårts målsättning.

I dag gjorde Per Mårts sin första träning som förbundskapten, på torsdag börjar allvaret. Karjala cup startar med bortamatch mot Tjeckien, därefter väntar Ryssland och Finland i Helsingfors lördag och söndag.

Målsättningen är glasklar: att vinna varje match som spelas.

– Vi håller på med idrott. Jag ser inte hur vi ska kunna jobba vidare om vi inte siktar på de sakerna och förstår de sakerna. Alla är proffs här ute och proffs vill komma etta och det vill vi också, säger Mårts till Radiosporten.

Mårts har tre ledord med sig till Tre Kronor.

– Man tävlar för att vinna, men i det är det prestationen som tar oss till vinsten, men för att kunna prestera måste man ha rätt miljö, säger Mårts.

  • Vinna: – Att vinna det här till varje pris tar det här ett steg till. Det är ganska lätt när man ligger under, när man känner nederlagsvittringen, när man tänker negativa tankar, att nej, det gick inte den här gången. Jag skulle vilja få bort de där tankarna, man får aldrig ens tänka tanken att nej, det här funkar inte.
     
  • Prestation: – Vi har pratat mycket om att slå personbästa. De individuella idrotterna jobbar mycket med personbästa, men inom lagsporten tycker jag att man gör det för lite. Det handlar om att slå personbästa och ligga så nära som möjligt. Annars är man borta från semifinal, final eller vad det är.
     
  • Rätt miljö: – Vi måste skapa en miljö runt omkring oss, som vi lever i, där man törs och kommer utanför komfortzonen. I en hockeyspelares liv handlar det inte om att ligga på 95 procent av sitt kunnande. Det handlar om att ligga på 99-100 procent. För att komma ut ur komfortzonen där vi känner trygghet, att individen får plats, en prestationsmiljö helt enkelt.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se