Sörmland

Muséet finns i mobilen

1:34 min

Sörmlands muséum tar nu steget in i mobiltelefonen. Bilder, texter och ljud finns i form av en ny skyltutställning som man kan ta ner direkt i mobilen. Först ut är åtta hus i Trosa. Antikvarie Kjell Taawo räknar med att det här kommer att bli allt vanligare. Reporter Malin Marcko.

Nu lanserar Sörmlands museum en helt ny skyltutställning- skyltarna ser helt annorlunda ut mot de tidigare röda vimpelskyltarna som redan finns runt om i hela länet och som berättar om olika saker beroende på plats. Meningen med de nya skyltarna är att jag ska kunna stå på plats och få information direkt till min mobiltelefon.

På de nya skyltar om byggnadsvård som nu ska sättas upp på åtta hus i Trosa finns ingen text, berättar antikvarie Kjell Taawo. 

Det är också så att det blir lättare för museet att utöka och lägga till information kring husen på det här sättet än om man skulle behöva åka ut på plats och byta ut skyltarna när det dyker upp ny information kring utställningsobjektet - i det här fallet husen i Trosa.

Det här är ett nytt sätt för museet att göra sin kunskap synlig för publiken och Kjell Taawo tror att det kommer att bli allt vanligare.

-- Absolut, just med tanke på att man kan få skräddarsydd information om just det man är intresserad av, säger Kjell Taawo.