Stärkta misstankar mot den häktade

31 min

Den 38-årige man som misstänks för det senaste årets skjutningar i Malmö häktades idag, på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök. Han kommer att genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

För en stund sedan höll polis och åklagare presskonferens i Malmö inför ett stort medieuppbåd. 38-åringen har varit intressant i utredningen en tid och misstankarna mot honom har stärkts, berättade chefsåklagare Solveig Wollstad och Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen i Skåne.

– Så som utredningen varit hittills har de stärkts, exakt hur de stärkts kan vi inte gå in på, sade chefsåklagare Solveig Wollstad.

– Vi har gjort en mängd beslag som ska analyseras, och det kommer att ta tid.

Mannen har tidigare varit misstänkt för ett mord och sju mordförsök. I dag häktades han för ett mord och fem mordförsök från oktober förra året fram till augusti i år. Men det betyder inte att han inte utreds för de allra senaste skjutningarna.

– Han är fortfarande misstänkt för sju mordförsök, även om jag begärde honom häktad för fem fall. Det är det vi har hunnit med, sade chefsåklagare Solveig Wollstad.

Enligt uppgifter i Expressen idag kan ett av mannens vapen knytas till skjutningarna, men det är inget Börje Sjöholm på länskriminalen vill bekräfta.

– Vi har fått underhandsinformation från SKL, men är undersökningen är inte färdigt. Vi får information efterhand, men är inte beredda att gå ut med det, sade Börje Sjöholm.

Har ni mycket teknisk bevisning?

– Det är många tekniska undersökningar som ska göras. Det här tar tid, svarade Solveig Wollstad.

Något motiv till skjutningarna känner inte polisen till, mannen nekar till brott. Men utredningsläget är enligt polisen gott och en av frågorna polisen fick var: Har ni rätt man?

– Det vore att föregripa utredningen, men vi konstaterar att han är häktad på sannolika skäl, vi har ett gott utredningsläge och goda förhoppningar att komma vidare, svarade Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen i Skåne.


Allt om skotten i Malmö: