Mellanösterns kristna allt mer utsatta

2:50 min

Mellanösterns kristna känner sig alltmer utsatta. Spänningarna har ökat efter en massaker på kristna i Bagdad för tio dagar sedan då 46 människor dödades, och efter att al Qaidas lokala gren i Irak pekade ut alla kristna i regionen som legitima måltavlor.

De riktade sig särskilt till Egypten där de kristna kopterna utgör 10 procent av befolkningen. Antalet kristna i Mellanöstern minskar stadigt, hundratusentals har flytt från Irak och situationen i hela regionen beskrivs ibland som en utvandring av bibliska mått.

– De hatar oss, de vill inte ha oss här, det går inte en dag utan att jag utsätts för något förnedrande, säger dessa unga kristna kopter i Kairos fattiga sopstad.

En molande oroskänsla som brer ut sig i Mellanöstern. På platser där bibelns berättelser utspelar sig, ser många kristna ser sina grannar packa kofferten och fly till Europa eller USA.

De som intervjuades i den blodfläckade och skotthålspepprade kyrkan i Bagdad i söndags, en vecka efter gisslandramat och den värsta massakern sedan USA:s invasion. De sa visserligen till utländska reportrar att de var beredda att dö, som Kristus, och att de nu var ännu mer övertygade om vikten av att stanna i Irak.

Men statistiken talar ett annat språk. Från krigets Bagdad har mellan 65 och 75 procent av de kristna gett sig av, motsvarande flyktsiffra för muslimer ligger på mellan 10 och 20 procent. Hälften av Libanons kristna bor i dag i exil. Och kristna palestinier lever i en alldeles unik rävsax, i Israels ögon en del av den arabiska fienden, i vissa muslimers ögon en del av George Bushs kristna västvärld.

Ett allvarligt problemen för de kristna i regionen är att många impopulära arabiska regeringar stryker sina islamistiska opinioner medhårs genom att låta bli att ingripa mot brott mot de kristna.

I Egypten var polisen var påfallande sena med att ingripa när milismän öppnade eld mot kopter under midnattsmässan förra julen. Och som panikåtgärd mot svininfluensan lät man masslakta landet alla grisar, något som drabbade kopterna svårt ekonomiskt.

Unga män som Samaan, Girgis och Makram i den egyptiska sopstaden - levde tidigare på sopsortering och grisuppfödning, de såg staten som garanti mot islamistisk extremism.

Men i dag har de tappat tron på myndigheterna. Och charkuteristen Magdi får tårar i ögonen när jag frågar om han planerar att emigrera:

– Jag skulle sticka i morgon bitti om jag bara visste ett sätt att få med mig min mamma och mina syskon, säger han. För barnen och mig själv och min fru har jag redan ordnat alla papper, men jag kan inte lämna mamma kvar.