NORRBOTTEN

Ingen taxi på natten

1:49 min

Flera taxibolag som tidigare hållit öppet dygnet runt stänger nu nattetid. Anledningen är att det inte är lönsamt. I mer än hälften av länets kommuner finns nu ingen taxi på nätterna.

I Kiruna har taxi slutat köra på vardagsnätterna och det gör att man känner sig otrygg tycker Kirunabon Anna Daunfeldt.

– Det har ju varit överfall här. Inte så ofta men då och då. Man har blivit påverkad av det och är rädd att det ska hända någonting. I alla fall jag och mina tjejkompisar tänker ju så och vi vågar aldrig gå själv. Så det är ju mer säkert om man skulle kunna åka taxi på nätterna, säger hon.

För 20 år sedan skrotades taximonopolet och det blev fri etableringsrätt i taxibranschen. Aldrig förr har det funnits så många taxibilar, men trots det är det svårare än någonsin att få tag på en taxi mitt i natten. Efterfrågan är för låg på natten och i de flesta norbottenskommunerna stänger taxi kring midnatt på vardagarna.

Christer Berglund är chaufför på Arvidsjaur taxi som drog in nattkörningarna under veckorna nu i höst.

Från klockan elva på vardagkvällar och fem på morgonen så kör bolaget numera bara sjuktransporter. Efterfrågan från privatpersoner har blivit för liten.

– Det finns ingen som helst ekonomi i det. Det är inte lönsamt överhuvudtaget utan det är en kostnad.

Utanför storstäderna är den upphandlade samhällsbetalda trafiken, det vill säga kommunernas skolskjutsar och färdtjänst och landstingens sjukresor den dominerande inkomsten för taxibolagen.

Och blir de avtalen inte lönsamma nog i kombination med vikande efterfrågan från privatkunder, så tvingas bolag spara och dra in på nattservicen för allmänheten.

– Vi har ju fått ta pengar ifrån den dagliga verksamheten och betala på nattverksamheten.

De stora bolagen i Luleå, Piteå och Boden har bilar redo på vardagsnätter. Även i Gällivare, Haparanda och Överkalix går det att få tag på en taxi på natten. På fredag och lördagskvällar rullar det däremot taxibilar i nästan alla kommuner.