Västernorrland

Landstingsdirektör får 140 000 i månadslön

8:18 min

Nya tillförordnade landstingsdirektören Anders L Johansson som tillträder sin tjänst på måndag, får en månadslön på 140 000 kronor.

Det är en rimlig lön tycker politikerna som anställer honom.

140 000 är betydligt högre än vad hans företrädare hade.

Lars Bohlin hade en lön under 100 000 men det var istället en ovanligt låg landstingdirektörlön hävdar centerns nya landstingsråd Hans Hedlund.

Kan provas i ett halvår
Hans Hedlund tycker att 140 000 är en rimlig lön särskilt som det handlar om ett tillförordnade som bara räcker till halvårsskiftet nästa år när man beräknar att vara klar med rekryteringen av en fast anställd landstingsdirektör.

– Nu har vi en möjlighet att prova hur han passar på jobbet. Om vi hade tvingats lösa det här halvåret med en tillfällig konstultlösning hade det blivit betydligt dyrare, hävdar Hans Hedlund.

Finns fler intresserade av tjänsten
Men Anders L Johansson  är inte den enda kandidaten och kommer inte att ha företräde när tjänsten ska besättas på riktigt i sommar.  

Just nu håller man på att ta fram tänkbara kandidater till den ordinarie tjänsten, det finns flera stycken,  och det ska plockas fram minst 4-5 personer innan man bestämmer sig, uppger Hans Hedlund.

Vill norrut
Den nye landstingsdirektören är 55 år gammal och kommer från en tjänst som generaldirektör på finansdepartemenetet.

Han har uppgett att han och hans fru som ursprungligen kommer från Värmland respektive Jämtland har en längtan norrut.

Anders L Johansson kommer att slutföra en del uppgifter på finansdepartementet samtidigt som har sköter jobbet som landstingsdirektör i Västernorrland.