Strängnäs

Lämnar kyrkan i protest mot snurror

2:30 min

Som protest mot Strängnäs Stift planer på att bygga vindkraftverk på Fogdön utanför Strängnäs har flera motståndare gått ur kyrkan - eller tänker göra det. 

På Fogdölandet utanför Strängnäs är besvikelsen och missnöjet mot kyrkan stort när nu Strängnäs går vidare med planerna på att bygga vindkraftverk. Gun Lövgren är en av dem som redan gått ur kyrkan i protest mot vindkraftsplanerna.

– Vi har gått ur kyrkan naturligtvis. De profiterar på vår närmiljö, säger Gun Lövgren som är ordförande i Föreningen Landskapsskydd i Strängnäs och bor på Fogdö.  

Inte heller Göran Zetterlund - som bor 700 meter från platsen där ett av vindkraftverken ska stå -  har någon förståelse för kyrkans planer.

– Nej det har jag inte Jag kan inte förstå att de behandlar oss så här, säger Göran Zetterlund. 

Han är på väg ut ur kyrkan säger han, och sambon Karin Asplund säger att de kanske lämna kyrkan snart.

Torbjörn Jarl, som är egendomsförvaltare i Strängnäs Stift, beklagar att medlemmar går ur kyrkan - men är inte förvånad.

– Är det någonting som är kontroversiellt, så är det ett enkelt protestmedel, säger Torbjörn Jarl.

Han säger att när de nu fått bygglov så är det Egendomsnämndens uppgift att ta ställning till om de ska bygga vindkraftverken på Fogdön. Det är ett kyrkopolitiskt beslut där man lyssnar på opinionen och där de ska göra nya kalkyler. Det är två år sedan de sökte om bygglovet. 

Gun Lövgren tycker inte att kyrkan lyssnar på opinionen.

– Det är en enorm konflikt i landet och här hjälper kyrkan till här också med konflikten. Det är sorgligt. 

Till kommunen har 34 fastighetsägare hört av sig. Det har inte kommit in särskilt många synpunkter till stiftskansliet, säger Torbjörn Jarl. 

 – Den opinion som är verkar inte så bred, men däremot är den smal och djup. 

När det gäller kyrkans syn på vindkraften menar Gun Lövgren att de är fel ute. 

– Jag skulle ha förståelse för det om vi hade ett underskott av el, men vi har ett överskott. Och därför har vi inte behov av det här. Det bara förstör, säger Gun Lövgren.

 – Vi tar ett miljöansvar i Svenska Kyrkan, när vi satsar på vindkraftverk, svarar Torbjörn Jarl.  

Arne Lövgren - Gun Lövgrens make -  har också gått ur kyrkan. Han säger att det handlar om pengar, när kyrkan bygger vindkraft.

-- Jag förstår ju att de behöver ta in pengar på annat sätt. De har fått en förändrad skattebas. Det här är ett sätt att profitera på miljön.

 Det som kyrkan tjänar på vindkraften kommer att gå till Helgarö församling, som ligger i området där vindkraften planeras., säger Torbjörn Jarl:

- Det kommer att gå tillbaka en del till församlingen och församlingarna har det jobbigt och behöver få så mycket pengar som de kan få.