MORA

Sänker skatten med tio öre

1:13 min

Det blir sänkt skatt med 10 öre i Mora nästa år. Det förslaget kommer från Socialdemorkaterna och Centerpartiet som fortsätter att styra i Mora. Men det ska inte bli några besparingar lovar kommunstyrelsens ordförande Bengt-Åke Rehn (s).

– Det är ett av våra politiska mål. Och det är framför allt ett politiskt vallöfte för den gågna mandatperioden att vi inte ska ha en skatt som överstiger genomsnittet jämfört med våra kommuner. Det säger Socialdemokraten Bengt-Åke Rehn, som är ny kommunstyrelseordförande i Mora.

– Under den här mandatperioden och under den kommande tre års perioden så kommer vi klara en skattesänkning med tio öre.


Inga besparingar
Sänkningen innebär nu att man kommer förlora 3,3 miljoner kronor i skatteintänkter, men detta innebär inte att man måste snåla in på något säger Bengt-Åke Rehn.

– Nej det gör det inte, det är snarare så att trots skattesänkningen så genomför vi en rejäl resurshöjning till framför allt skolan.

– Målet vi har med skattepoltiken ligger fast, men vi har också ett mål att inte sätta oss i skuld. Och klarar vi målet för en god ekonomi med en lägre skattesats, då sänker vi skatten, menar Bengt-Åke Rehn.


Beslut nästa vecka
Skattesatsen blir - om majoriteten får igenom förslaget - 22 kr  och 58 öre per intjänad hundralapp.

Nästa vecka behandlar politikerna i kommunstyrelsen och fullmäktige skattesänkningsförslaget.

Dalanytt
dalanytt@sr.se