allsvenskan

"Miller gjorde sig omöjlig i AIK"

5:00 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson är inte förvånad över beskedet att AIK:s omstridde tränare Alex Miller väljer att lämna klubben.

– Alex Miller har på något sätt gjort sig omöjlig i klubben och kanske i svensk fotboll överhuvudtaget med sin attityd. Samtidigt ska man ge honom att AIK är ett allsvenskt lag 2011 och det ska han ha beröm för, säger Henriksson.

Vad har du haft för intryck av Miller under den knappa säsong som han har basat för AIK?

– Han har kanske gått in och spelat en roll. Hans ledarstil har ju gått ut på att kritisera egna spelare och vara sur och tvär mot de flesta. I långa loppet så är inte det vad en svensk spelartrupp behöver – men det kanske var vad AIK behövde.

Vad var det som gjorde att AIK ändå hängde kvar i allsvenskan?

– Han strukturerade upp laget och fick spelarna att förstå att de inte var så bra som de kanske trodde och att det skulle lossna av sig självt. Han fick ändå ihop laget och fick dem att jobba stenhårt. Men den främsta anledningen till att klubben klarade sig kvar är anfallaren Mohamed Bangura till laget.

Spekulationerna är ju självklart igång nu rörande vem som ska bli ny AIK-tränare. Det finns två rätt så självklara namn: Stuart Baxter och Mikael Stahre, som båda har tränat AIK förut och trivts bra. Kan det bli någon av dessa två?

– Jag tror att de här två kommer att diskuteras av AIK:s styrelse. Men jag tror också att det är två tränare som kanske önskar sig större tränarupdrag utomlands. Jag tror dock inte att de är främmande för att återvända.

Har du andra troliga namn som du vill lansera här?

– Det finns ju sådana som gjort karriär likt den som Mikael Stahre gjort. Thomas Lagerlöf är en sådan. Han kan vara ett namn, om inte för chefstränarrollen så åtminstone som en del i ledarstaben.

– Andreas Alm, som redan finns i AIK:s organisation kan vara ett annat namn. Det behöver ju inte bli ett stort tränarnamn som kommer utifrån.

Tror du att AIK kan bli ett topplag nästa år?

– I allsvenskan så kan nästan varenda lag faktiskt bli ett topplag om man lyckas hitta rätt med en bra tränare, bra spelare och ett flyt under en säsong. Men jag tror att det krävs väldigt mycket av AIK om man på sikt ska bli ett stabilt topplag under väldigt många år.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se