
Elever byggde garage åt rektorer
Flera rektorer i Karlskrona har anlitat elever på de praktiska programmen till att bygga privata garage och reparera bilar åt dem. Prislappen för jobben blev en bråkdel av vad ett privat företag tar.
Samtidigt är rektorer på motsvarande program i övriga länet restriktiva med att låta eleverna utföra olika jobb åt skolpersonal eller allmänheten.
Inga problem
Men rektorn på Törnströmska gymnasiet, Håkan Petersson, som också anlitat byggprogrammets elever privat, ser inget problem i det.
– Man kan ha olika uppfattningar om detta, så klart. Men utan att låta eleverna jobba praktiskt på riktigt, tror jag att vi hade haft svårt att genomföra en så här utbildning så att man skulle vara nöjd när man sen släpper ut de här eleverna som yrkesmän- och kvinnor, säger han.
Frekvent kundgrupp
Sveriges Radio Blekinge har granskat arbetsordrar på Törnströmska gymnasiets fordons- och byggprogram från 2008 och fram till idag. Det visar sig att lärare och rektorer är en frekvent kundgrupp. Men eleverna har under de dryga tre åren också anlitats av såväl privata företag som privatpersoner.
Olika jobb
Det rör sig om beställningar på en mängd olika jobb, alltifrån kamremsbyten, renoveringar av broms- och styrsystem till byggandet av garage, uthus, en skolgård, vägar, friggebodar och bland annat en altan för att nämna några av byggprojekten.
Håkan Petersson fick tidigare i år sitt hus dränerat för 6 900 kronor och rektorn på Ehrensvärdska gymnasiet, Mattias Liedholm, betalade för två år sedan totalt 18 200 kronor för ett dubbelgarage. Själva arbetsinsatsen var gratis.
"Snedvriden konkurrens"
Några skrivna regler för hur eleverna får användas till olika byggjobb i Karlskrona finns inte.
Men på fordon- och byggprogrammen i andra Blekingekommuner är man betydligt mer restriktiv än i Karlskrona när det gäller att utföra uppdrag åt såväl skolpersonal som privatpersoner och företag.
På dessa gymnasier anser rektorerna att risken för snedvriden konkurrens är uppenbar.
Nej till garage
Ett annat argument som förs fram är att eleverna står i beroendeställning till lärare och rektorer och därför inte bör tvingas utföra privatjobb åt den gruppen.
– Vi ska inte medverka till någon osund konkurrens, säger Nils Andersson, programrektor på Väggaskolan i Karlshamn.
På frågan om hans elever hade fått bygga ett garage, säger han så här:
– Nej det går inte, det är för stort arbete.
Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se
Rektorernas beställningar
Håkan Petersson, huvudrektor för Törnströmska gymnasiet, fick tidigare i år sitt hus dränerat av elever på byggprogrammet. Han betalade enbart för materialet, totalt 6 900 kronor.
Anita Wranker, rektor på Fischerströmska gymnasiet, beställde ett dubbelgarage förra året och fick detta uppfört av skolans elever till kostnad av materialet, 5 600 kronor.
Även rektorn på Ehrensvärdska gymnasiet, Mattias Liedholm, har använt sig av skolans byggelever för ett privat byggprojekt. För två år sedan beställde även han ett stort dubbelgarage och betalade totalt 18 200 kronor för garaget, kostnaden för materiel och maskiner. Själva arbetsinsatsen var gratis.
Samme rektor lät också fordonsprogrammets elever serva och reparera två privata bilar och betalade enbart för reservdelarna, 6 900 kronor.