Bergsarkivet

Öppet hus 36 meter under marken

1:30 min

I ett berg på Zakrisdals industriområde i Karlstad finns det värmländska bergsarkivet. Nu på lördag är det öppet hus, berättar Lena Fjellborg, arkivchef på Kommunarkivet.

I ett berg på Zakrisdals industriområde i Karlstad, 36 meter under marken, finns det värmländska bergsarkivet. Nu på lördag är det öppet hus och allmänheten bjuds på smakprov på all den historia som finns bevarat innanför bergväggarna. Bland annat kan man här läsa Zarah Leanders betyg från åttonde klass.

Iklädd vita tyghandskar slår arkivchef Lena Fjellborg upp en tjock bok med tätt skrivna rader.

– Där har vi, Zarah Hedberg, det var hennes flicknamn, och om jag läser rätt så har hon stora a i teckning men lilla a i sång. Det hade man ju kunnat tro var på ett lite annat sätt. Fast lilla a är ju också ett väldigt gott betyg, säger Lena Fjellborg.

I bergrummet på Zakrisdal var det förr en ammunitionsfabrik. Nu leder gången in i berget istället ned till Värmlandsarkiv med handlingar från hela länet, ett folkrörelsearkiv och så Karlstads kommunarkiv. Sammanlagt finns här över 20 000 hyllmeter med handlingar från 1600-talet fram till vår tid, som förvaras i rätt luftfuktighet och temperatur för att fortsätta bevaras.

Från det att vi föds till att vi dör lämnar vi mängder med handlingar bakom oss, genom folkbokföring, kontakt med myndigheter, betyg och liknande. Vad är då meningen med att spara alla dessa handlingar?

– Vi måste veta hur det har varit för att kunna tolka det som är och ska bli. Och man kan gå till källan, inte vara hänvisad till vad andra har skrivit eller sagt, och man kan hela tiden ställa nya frågor och tolka svaren i en ny tid, säger Lena Fjellborg.