Vett & etikett på julbordet

9:51 min

Nu börjar julborden och firmafesterna och då gäller det att ha tungan rätt i mun. För vad får man säga och inte säga till bordsgrannen om det är din chef? Är det ok att lämna och gå hem om det känns trist? Och hur många varv med sin tallrik får man ta runt ett julbord. Mats Danielsson är en av Sveriges mest anlitade vett & etikett-experter och dök upp i Cappuccino för att ge tips och råd.

– Att löneförhandla eller ta upp gamla oförätter med chefen på julbordet ska man INTE göra. Däremot försöka hitta nåt som ligger chefen varmt och hjärtat att samtala om. Han/hon kanske åker skidor, har sommarstuga eller så, säger Mats Danielsson. Att sen själva ätandet faktist har lite etikettsregler kan vara bra att känna till.

– Är man på ett julbord så är det brukligt och ok att sas varva fem gånger. Att fem gånger ta om av maten och då förslagsvis börja med sill och sen gå över till kallskuret osv. Man kan också ta ett första sk "spaningsvarv" för att kolla in vad julbordet bjuder, för att sondera terrängen helt enkelt säger Mats Danielsson.

Fem konkreta tips som man INTE får göra på kalas fick vi också ta del av från etikettsdoktorn, Mats Danielsson. Bla så ska man se till att dricka försiktigt, att bli för berusad slutar oftast illa. Och gå på kalas med inställningen att glädja andra. Att vara trevlig, social och glad - då blir det bra, lovade Mats vidare bl.a.