Risk för valutakrig är hetaste frågan på G20-mötet

1:44 min

Idag börjar ledarna för världens ekonomiska jättar att samlas i Sydkoreas huvudstad Seoul. Toppmötet inom G20, organisationen som ska samordna kampen mot följderna av den ekonomiska krisen, startar i morgon. Stridigheterna är hårda, men det finns fortfarande en chans att länderna ska kunna enas om en plan för hur obalanserna i världen ska minskas, säger en av Sydkoreas ledande ekonomiska analytiker.

– Det ser ut som om alla, troligen till och med Kina, är överens om att det behövs någon slags samordning för att förhindra katastrofen som kallas för valutakrig, säger Hansoo Kim som är chef på Koreas Kapitalmarknadsinstitut. Det är en oberoende forskningsinstitution som hjälper privata bolag och den koreanska staten med ekonomiska stöd.

Risken för ett valutakrig har blivit den hetaste frågan på G20-toppmötet. USA och EU anklagar Kina för att hålla sin valutakurs för låg med falska medel och därmed vinna fördelar i världshandeln. Samtidigt anklagar Kina och flera andra tillväxtländer USA för att trycka för mycket dollarsedlar som leder till att andra länders ekonomier skadas.

Förhandlingsdelegationerna inom G20-länderna förhandlar in i det sista för att hitta ett förslag som ledarna skulle kunna enas om.

G20-mötet dominerar den koreanska vardagen i Seoul. 40 000 poliser och militärer ska skydda president Barack Obama och de övriga ledarna. 3600 journalister bevakar mötet.

– Världsekonomin kommer inte att kunna fortsätta med de obalanser som finns i dag. Med USAs jättelika underskott i handeln med andra länder, samtidigt som Tyskland och flera asiatiska länder har stora överskott, säger Hansoo Kim.