Örebro

"När jag skulle hem gick inte bussarna"

1:28 min

Ingen kan i dag förklara varför just gårdagens snöoväder ledde till ett unikt totalstopp för busstrafiken i Örebro.

Den tjänsteman på Örebro kommun som ansvarar för stadsbussarna säger att något liknande totalstopp aldrig inträffat under de senaste 30 åren, och kräver att reglerna för snöröjningen ändras.

- Igår när jag skulle hem gick inte bussarna överhuvudtaget när jag skulle från universitetet, berättar Kristian Antegård.

- Det löste sig för mig, jag hade en klasskamrat som kunde skjutsa hem mig, fortsätter han.

Vad tänkte du när det inte kom någon buss? 

- Jag var väl lite förvånad. Man är ju lite fast därute! Det går ju att promenera, men det var ju inte så fint väder i går, säger Kristian Antegård.

I snöfallet och snålblåsten i går drabbades uppskattningsvis 1500 resenärer först av stora förseningar sent under eftermiddagen och sedan under kvällen av ett totalstopp för all stadsbusstrafik under en och en halv timme. Sedan rullade trafiken igång igen, men med fortsatta förseningar.

Den tjänsteman på Örebro kommun som ansvarar för stadsbussarna, Bosse Fredriksson, säger att något liknande totalstopp aldrig inträffat under dom 30 år han jobbat med stadsbussarna. Han tycker att företaget som kör bussarna gjorde rätt som stoppade trafiken helt efter att många bussar blivit stående i halkan i framför allt Hovsta och Vivalla.

Bosse Fredrikssons slutsats är att kommunen nu måste ändra sina rutiner för den kommunala snöröjningen.

- Är det problem med stadsbussarna ska snöröjningen ut, säger Bosse Fredriksson.

Men det ansvariga kommunalrådet, miljöpartisten Fredrik Persson vill inte lova några förändringar i dag.

- Vi måste analysera vad som gick snett i går kväll och varför bussarna stannade. Om det berodde på halkan eller om det berodde på blockerande fordon. När vi har gjort det får vi ändra det som ska ändras, säger Fredrik Persson, miljöpartistiskt kommunalråd i Örebro.