Snöröjningen ska följas upp

1:38 min

Igår var det snökaos i länet och stora problem ute i trafiken. Bilar och lastbilar körde av vägen, bilar kolliderade och på en del håll blev det totalstopp i trafiken. Nu ska Trafikverket se hur det gick.

Svevia är den entrepenör som Trafikverket skrivit avtal med för snöröjning i nästan hela länet.

– Vi vet ju att de varit ute och kört kontinuerligt sedan igår lunch i princip och man har kört med alla tillgängliga resurser. Man har haft lite problem med någon bil med hydrauliken. Vi håller på nu och följer upp om man klarat kriterierna, säger Fredrik Brokvist, enhetschef på Trafikverket, om hur Svevia klarade sitt uppdrag med att hålla vägarna farbara under snökaoset.

Hur ser kriterierna ut?

– På de större vägarna har vi lite tuffare krav, i Västmanland är det väl 1cm på de större saltvägarna om man tar europavägarna och de större nationella vägarna.

– Sedan är det ju åtgärdstiderna, hur länge de får hålla på innan de kommit runt ett varv. På saltvägarna är det mellan tre till fyra timmar, på de mindre ända upp till sex timmar. Så på småvägarna kan det hinna vara riktigt halt ganska länge tyvärr innan vi hinner runt, säger Fredrik Brokvist till P4 Västmanland.

Vi har inte kunnat nå ansvarig vägmästare på Svevia för en kommentar.