Allt fler irakier begär att utvisning stoppas

1:36 min

Allt fler av de över 7000 irakier i Sverige som väntar på tvångsutvisning vänder sig nu till Europadomstolen och begär att deras utvisningar ska stoppas. Hittills har 25 ansökningar kommit in, och nu kan polisen tvingas ställa in nästa flyg till Bagdad som är planerat till onsdag i nästa vecka.

En av de irakier som kan slippa tvångsutvisning är Feras Hashim som sitter i flyktingförvaret i Flen.

– Jag har skickat in en ansökan till Europadomstolen och begärt att min utvisning ska stoppas, säger han.

– Ingen här sade att det var vår rättighet. Vi bara försökte det här.

Han kommer från Bagdad och ska tvångsutvisas dit med nästa flyg den 17 november.

Förra veckan avslöjade Ekot att Europadomstolen för mänskliga rättigheter vädjat till Sverige att tills vidare stoppa alla tvångsutvisningar till Irak medan domstolen prövar om utvisningar dit kränker de mänskliga rättigheterna.

Europadomstolen ger nu så kallad generell inhibition till alla irakier som begär det. Det betyder att de slipper tvångsutvisning och får stanna i Sverige.

Sedan det här blev känt har 25 irakier vänt sig till Europadomstolen, och betydligt fler ansökningar väntas under de kommande dagarna.

Nu kan polisen tvingas ställa in det planerade flyget till Bagdad nästa vecka, men något definitivt beslut är ännu inte fattat, säger Per-Uno Johansson vid gränspolisen i Stockholm.

– Jag kan inte säga vilken dag vi fattar beslutet. Det tar vi ställning till när vi får veta hur många som begärt inhibition.

Var går smärtgränsen för er, hur tomma kan de här planen gå för att det ska vara lönt att flyga?

– Det tar vi beslut om de närmaste dagarna. Vi har inte slagit fast den exakta gränsen än, säger Per-Uno Johansson.