Östergötland

Micko förvånad över Sahlins uppmaning

0:44 min

Under eftermiddagen uppmanade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hela partistyrelsen  att ställa sina platser till förfogande. Orsaken är den massiva kritiken ledningen fått efter valet.

– Jag blev lite förvånad när jag hörde det. Jag har uppfattat att i första hand skulle vi fokusera på en analys av politiken, säger Lena Micko, kommunalråd i Linköping och ledamot i partistyrelsen. 

Hur kommer du att göra, det här gäller ju dig också?

– Självfallet lyssnar jag på min partiledare så det är klart att jag som andra kommer att ställa min plats till förfogande.

Bakgrunden till Mona Sahlins uppmaning är den massiva kritik ledningen fått efter valresultatet, som var det sämsta sedan 1914.

De nuvarande ledamöterna, och därmed även hon själv, ska ställa sina platser till förfogande vid en extarkongress nästa år. Den 4 december ska Socialdemokraternas förtroenderåd få i uppgift att utse en ny valeberedning som ska föreslå nya ledamöter.

– Jag tycker det är viktigt att en valberedning får fria händer att pröva förtroendet i hela partiledningen, säger Sahlin till Ekot.

Kommer Mona Sahlin att leda partiet i nästa valrörelse, är inte det här egentligen ett avgångsbesked?

– Jag tror att man ska vara försiktig med att dra slutsatser åt det ena eller det andra hållet. Är det något som gäller i politik är det att vad som helst kan hända. Det finns liksom inget svar på den frågan idag, säger Lena Micko.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se