Många satsar i metallföretag

2:43 min

Metallpriserna är på väg upp, och i takt med det skruvas förväntningar upp inom den svenska gruv- och prospekteringsbranschen, där flera nya bolag bildats under senare år.

Ett av de senaste tillskotten är Botnia Exploration Holding, grundat 2007 av Bengt Ljung. Enligt honom har det inte varit svårt att hitta finansiärer för att dra igång verksamheten.

– Det har faktiskt gått väldigt bra, säger vd Bengt Ljung.

I dag finns bara en anställd i prospekteringsbolaget och ett litet kontor, men förväntningarna inför framtiden är desto större. På 33 platser i Sverige prospekterar bolaget nu efter guld, sällsynta jordartsmetaller och volfram. Och visserligen tjänar bolaget ännu så länge inga egna pengar, men vd:n Bengt Ljung räknar med att snart kunna visa upp ett positivt kassaflöde.

För mindre än ett år sedan blev bolaget noterat på Aktietorget, och förhoppningarna är att snart kunna flytta över till den betydligt större Stockholmsbörsen.

– Vi kommer nu att inom några månader göra en så kallad omvänd split, på det sättet får vi bättre värde och kommer bort från frimärksstatusen, säger Bengt Ljung.

Det är inte bara Botnia Exploration som siktar mot himlen. I dag och i morgon träffas gruv- och metallbranschen i Stockholm för att prata om framtiden, och budskapet är att boomen fortsätter. Priserna på viktiga metaller är på väg uppåt som en följd av en ökad efterfrågan, framför allt från Kina.

De stigande metallpriserna har gjort att det inte längre enbart är stora institutioner som investerar i gruv- och prospekteringsbolag, säger John Meyer, gruv- och metallanalytiker vid investmentbanken Fairfax i London.

– Vi ser nu ett flöde av pengar också från privatpersoner in i metallindustrin. Det handlar om personer som tidigare investerade i andra branscher och som nu letar efter högre avkastning, säger John Meyer.

Det är framför allt guldet som driver på, och en chans att få ta del av den snabba tillväxten i Asien och Kina.