Ljungby

Kvinna felopererades i ögat

1:53 min

En kvinna genomgick fel typ av ögonoperation på Ljungby lasarett i fjol. Orsaken var att en läkare skrivit fel i hennes journal.

Styrbjörn Östberg, chefläkare på landstinget Kronoberg, menar att den mänskliga faktorn ligger bakom:

– Det här handlar om en mycket erfaren doktor så jag tror inte det handlar om en feldiagnos utan det handlar om att tanken försvinner mellan undersökningen och journalen, säger Styrbjörn Östberg. 

Det var under förra året som kvinnan sökte upp ögonmottagningen på Ljungby lasarett då hon led av dimmig syn. Hon hade tidigare genomgått en operation för näthinneavlossning på en annan klinik.

Men läkaren som undersökte henne skrev fel i hennes patientjournal, och uppgav att hon opererats för grå starr, och att hon nu led av så kallad efterstarr efter operationen.

Kvinnan skulle därför få en särskild laserbehandling. Den läkare som skulle utföra det ingreppet undersökte därför aldrig hennes öga, utan gick efter som stod i hennes journal.

Först när läkaren opererat en stund märkte han att diagnosen i kvinnans patientjournal inte stämde och avbröt, då kvinnan ju egentligen skulle bli opererad för grå starr.

– Alla fel och misstag är allvarliga men i det här fallet blev det inga allvarliga följder, säger Styrbjörn Östberg.

Efter anmälningen kritiserar nu Socialstyrelsen de två läkarna för att de dels inte läste kvinnans tidigare journal, och att det inte gjordes en egen undersökning av kvinnan innan beslutet om operation togs.

Styrbjörn Östberg uppger att de nu tagit flera åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

– Vi har skapat en checklista som vi ska kollar upp med patienter vad som gjorts innan. Det är ett stor arbete att skapa säkerhetsmekanismer som gör att man upptäcker att något är på väg att gå fel, säger  Styrbjörn Östberg.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se