Saltlag till tjälknöl

Bra till exempelvis tjälknöl eller annan fryst stek som man vill.

1 liter vatten
3/4 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 krossade enbär

Räcker till 1 ½ kg stek

Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar. Stick in en stektermometer i den tjockaste biten och låt köttet stå ca 10-12 timmar i ugnen eller tills termometern visar 60° för rött kött, 70° för rosa kött och 75° för helt genomstekt kött

Koka upp vattnet till lagen och tillsätt salt, socker, svartpeppar, lagerblad och enbär. Låt lagen koka ca 5 minuter.

Lägg det varma köttet i en trång skål och häll den heta lagen över. Lagen ska täcka köttet. Låt köttet ligga i lagen ca 4-5 timmar.

Tag upp köttet, vira in det i folie och förvara köttet i kylen tills det ska serveras. Skiva tunt.