Bokbanken 11 november

Exotiska äventyr i fjärran land

10 min

Författare: Clive Cussler

Cussler är en numera 79-årig man som skriver om osannolika historiska äventyr, vackra kvinnor och genialiska bovar som vill ta över eller förstöra världen. Det enda som står emellan är den solbrände muskulöse hjälten med opalgröna ögon och ett snett leende.

Böckerna är lättsinniga bladvändare, men är perfekta för hängmattan eller fåtöljen en kulen vinterdag. Dessutom lär man sig lite historia på köpet.

Dagens boktips är egentligen ett tips om en hel författare - Clive Cussler.

Persongalleri
Han har nu skrivit ett 40-tal böcker som alla handlar om en marin forskningsorganisation i USA som heter NUMA. Organisationen letar efter försvunna vrak med skatter, forskar i de sju världshaven och inte minst: räddar mänskligheten från undergång.

På NUMA jobbar nämligen huvudrollsinnehavaren Dirk Pitt - en vältränad alfahanne med opalgröna ögon och ett charmigt snett leende.

Oskiljaktigt vid hans sida finns en kort, muskulös italienare vid namn Al Giordino, expert på allt vad teknologi heter. Även han är en kvinnotjusare av världsklass.

Intrig
Böckerna startar alltid i ungefär samma stil: de backar långt tillbaka i historien.

Vi får exempelvis veta vad som egentligen hände med Christoffer Columbus efter att han försvann spårlöst in i dimman utanför Sydamerika, följa det okända TREDJE atombombsplanet som störtar på väg mot Japan vid krigsslutet, eller vara med på passagerarfartyget Andrea Doria när det går till botten. I lastrummet finns då en oerhörd hemlighet som kan förända allt.

Efter den historiska inledningen hoppar boken till nutid. Någon typ av kris har uppstått som hotar hela världen, och i bakgrunden lurar en okänd hotfull skugga.

Av en slump dras Dirk och Al in i mysteriet och sätter efter det ondsinta geniet/affärsmannen.
Någonstans längs vägen räddar man också en vacker kvinnlig forskare. Hon förälskar sig förstås i antingen Dirk eller Al. Oftast Dirk.

Under äventyrets gång vävs så kampen mot skurken ihop med den historiska händelsen i början av boken – allt på ett ganska smart sätt.

Ett exempel på det är den filmatiserade boken ”Sahara”, där Dirk och Al spårar ett stort giftutsläpp i Nigerfloden i Afrika – ett utsläpp som hotar att ödelägga hela världshaven.

Mitt i alltihop hittar de de amerikanska sydstaternas hela krigskassa som försvann mitt under brinnande inbördeskrig. Skatten ligger begravd i ett krigsskepp som mystiskt nog hamnat mitt i öknen...

I andra böcker söker hjältarna efter Djingis Khans hemliga grav, spårar Homeros hjälte Odysseus på hans RIKTIGA resa till Amerika, eller hittar kapten Nemos ubåt Nautilus.

Det är helt enkelt aktion, mytologi/saga och historia – allt i ett.

Är historien verkligen sann?
Det kontrafaktiska finns med i böckerna: vad hade hänt om historien sett annorlunda ut?
Om Hitler inte överlevt första världskriget, eller om romarna i själva verket kom ända till Amerika för 2000 år sedan och så vidare.

Det här kan verka lite pojkaktig läsning kanske, och visst är det väl så. Men, samtidigt är det väldigt bra underhållning med vindlande äventyr där skurkarna är klädda i svart och hjältarna i vitt. Också vinner de goda förstås alltid till slut.

Man talar om ”feel-good”-film ibland – filmer där man kliver ur salongen med ett leende på läpparna. Detta är feelgood-böcker som är utmärkta om man vill stänga av den allvarliga världen en stund. Dessutom lär man sig faktiskt lite historia på köpet.

Cussler kopierar sitt eget liv
En kul detalj är att Clive Cussler i stort sett alltid dyker upp själv i sina böcker – en cameoroll såsom Hitchkock gjorde i sina filmer.

Ofta dyker han upp som en ensamseglare eller bilist i en ovanlig veteranbil. Ofta lyckas han också rädda sina romanhjältar när de just sänkt ett piratskepp utanför någon kust eller flytt från antagonistens hemliga bas. 
Hjälten Dirk tycker också alltid att det är något bekant med den älde herren i bilen/båten/flygmaskinen...

En annan detalj är att det mesta i bashistorien faktiskt är en kopia av författarens eget liv.

Cussler själv är en äventyrare och skattletare. Har har även grundat organisationen NUMA som verkligen finns i USA och sysslar med samma saker som i böckerna – forskar i haven och bärgar sällsynta vrak och skatter.

I böckerna är hjälten Dirk en stor bilfantast och har en makalös samling med veteranbilar – det har Cussler också i ett eget museum.

Clive Cusslers son heter dessutom Dirk. Sonen hjälper numera sin far att skriva fler böcker om Dirk, Al, Numa och alla skurkar som aldrig ger upp om att störta världen i fördärvet.

Vem gillar då Clive Cusslers böcker?
Jag gör det, mina pensionerade föräldrar som närmar sig 70-år gör det och många många fler.

Cussler är en världsförfattare som skrivit ett 20-tal böcker om Dirk och Al, och ett 20-tal böcker om andra hjältar i Numa.

Gillar man exempelvis Alistair MacLean, Dan Browns Da vinci-koden, James Bond och Indiana Jones - då gillar man med all säkerhet de här böckerna. Dock tror jag att de flesta som har lite fantasi i behåll kan svepas med i det här.

Ingen högstående litteratur – det är helt klart - men det är riktiga bladvändare som är balsam för själen i vardagslunken. Perfekt, anser jag, att ta med på semestern.

Boktips av Niclas Odengård, medarbetare på SR Sjuhärad.