Fler unga på arbetsförmedlingen

1:09 min

Fler ungdomar är inskrivna på Arbetsförmedlingen trots att det nu ser ljusare ut på arbetsmarknaden det visar Arbetsförmedlingen senaste siffror.

Håkan Gustavsson är analytiker på arbetsförmedlingen och säger att de utan fullständiga betyg får det tuffast.Läs också

– Sitter man med en svagare utbildningsbakgrund, utan avklarad gymnasieutbildning till exempel, och inte har så mycket arbetserfarenhet, då är det fortfarande relativt komplicerat. Man står så att säga inte först i kön utan de är de starkare som arbetsgivarna i första hand rekryterar. När många är arbetslösa  kan arbetsgivarna bli mer kräsna. Det är lite som djungelns lag, säger Håkan Gustavsson.

97 000 ungdomar är öppet arbetslösa eller inskrivna på något av Arbetsförmedlingens program. Samtidigt som arbetslösheten bland ungdomar har sjunkit något från förra året så är det nästan 20 procent fler som har tagit del av Arbetsförmedlingens aktivitetsstöd. Varför fler tar del av aktivitetsstöd i dag förklarar analytikern Håkan Gustavsson så här:

– Vi har gått igenom en svår fas på arbetsmarknaden, och den grupp som har haft det extra kämpigt har ökat. Det betyder att Arbetsförmedlingens programverksamhet som antal också växer, trots att det går bra för arbetsmarknaden som helhet just nu.