Personrån

Operation Hyena löser rån

1:25 min

Under oktober månad skedde sju personrån i Trollhättan. Det är inte mer än normalt, men polisen såg ett visst mönster och har nu inlett en specialsatsning.

Personrånen, som skedde i centrala Trollhättan och i Sylte, var oftast riktade mot väldigt unga personer.

– Det som stack ut den här gången var att det var väldigt många rånare, och ofta väldigt unga enligt signalementet, säger Robert Stenberg, biträdande polisenhetschef i östra Fyrbodal.

På grund av det bestämde sig polisen för att göra en extra satsning mot personrån, med poliser från olika avdelningar och med olika kunskaper. Operationen går under namnet Hyena eftersom gärningsmännen, likt djuret, i en större grupp har gått på en ensam person. Sedan operationen inleddes, för lite drygt en vecka sedan, har de hunnit lösa fyra av de sju rånen.

– Det spektakulära i detta är att de är så unga som 12-13 år, och i utkanten av en av rånarkonstellationerna så är det en nioåring med också, säger Robert Stenberg.

Eftersom rånarna är så pass unga har polisen lämnat över fallen till de sociala myndigheterna, men de fortsätter också utredningen av de andra rånen, där de misstänker att gärningsmännen är lite äldre.

Enligt Robert Stenberg är det väldigt viktigt att fånga upp de här ungdomarna i ett tidigt stadium.

– Det är alltid svårt att säga från fall till fall, men generellt så är det såhär det börjar med små enkla brott. Sedan går man över på personrån och sedan rånar man lite affärer. Sedan kanske man blandar det med alkohol och narkotika och så eskalerar det hela tiden.

Om polisen och de sociala myndigheterna lyckas fånga upp ungdomarna i tid, har alla parter mycket att vinna menar Robert Stenberg.

– För varje person vi räddar, så räddar vi både den personen och samhället från oerhörda kostnader och lidanden.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25