Carl Jans vintips

Korkdefekt - så värjer du dig mot defekta viner

8:33 min

Dagens moderna viner brukar vara fria från defekter men ibland dyker det upp ett vin som inte smakar som det ska.

I Carl Jans vinskola denna vecka i P4 Extra får du tips på hur du känner igen defekta viner och varför du ska lufta vissa typer av rödvin.

Dessutom ett tips på saffransvin som till desserten för årets stora skånska gåsamiddag.

Korkdefekt

Den vanligaste defekten är så kallad "korkdefekt" och uppstår vilket namnet antyder i samverkan med korken.

Använd näsan

Man känner igen defekten ofta genom att bara dofta på vinet då defekten burkar ge upphov till en lukt av mögel, källare och ibland en klorliknande doft.

Smak av källare

Skulle man inte upptäcka defekten med näsan brukar den kännas på smaken, dels genom att denna defekt oftast "äter" upp vinets fruktiga smaker och det känns stumt, dels genom att man mögel och källartonerna brukar vara tydliga i smaken.

Skruvkapsyl

Det är till stor del på grund av denna defekt som många vinmakare har gått över till skruvkapsyl på sina viner, då man inte riktigt vet hur defekten uppkommer och därför har svårt att förebygga att den uppstår.