Bollnäs

Rekordbantare vill inspirera andra

1:43 min

Med en vilja av stål och en envishet har 19-åriga Ia Bogg i Bollnäs gått ned 40 kilo sedan januari. Nu vill hon vara en inspiration för andra. Via sin nystartade blogg kan man följa hennes vardag och få tips och råd.

- Jag vill försöka hjälpa andra med samma problem som jag hade. Nu önskar jag att jag hade startat en blogg innan jag gick ner i vikt så att folk hade kunnat följa min viktnedgång, men eftersom jag inte gjorde det så försöker jag göra allt för att kunna hjälpa andra nu, säger Ia Bogg.

"Folk känner inte igen mig"
Ia är en kort tjej på 158 cm. I januari vägde hon över hundra kilo. I dag har hon tappat 40% av kroppsvikten och väger 62 kg.

- Folk som jag har känt i hela mitt liv som jag inte har träffat sedan jag gick ned i vikt känner inte igen mig. Jag träffade min moster i somras då jag "bara" hade gått ner 35 kilo och redan då kände hon inte igen mig. Det är lite roligt, tycker Ia.

Tränar sex dagar i veckan
Den första månaden åt hon efter ett stenhårt schema och började också successivt röra på sig mer och mer. I dag äter hon vanlig mat men tränar desto mer. Det blir en promenad och sedan ett pass i gymmet varje dag sex dagar i veckan.

- Om jag låter bli att träna en dag får jag abstinens nästan. Jag måste röra mig mer, säger hon.

Oroar du dig för att gå upp i vikt igen?

- Ibland gör jag det, men eftersom det är min nya livstsil att äta som jag gör och röra mig som jag gör så är det inte särskilt ofta som jag oroar mig. Men de gånger jag gör det så är det faktiskt så att man bara får mer motivation att fortsätta att träna som man gör, säger Ia Bogg i Bollnäs.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se