Hagfors

Riskutsatta poliser erbjuds flytta

1:03 min

Efter larmet om att många anställda vid polisen i Hagfors drabbats av cancer, erbjuds nu de poliser som är stationerade i Hagfors plats vid det nya polishuset i Torsby.
Nu ska polismyndigheten undersöka om alla fall av cancer har något med lokalerna att göra.

– Den omedelbara åtgärden är att vi erbjuder all personal att sitta på andra ställen, exmpelvis polishuset i Torsby som är alldeles nytt och fräscht, säger Per Ström, informationschef hos polisen i Värmland.

Sedan 1992 har sjutton personer på polisstationen i Hagfors drabbats av cancer, och tio av dem har avlidit, enligt polisen i Hagfors.

– Vi har tagit kontakt med expertis för att reda ut om det finns samband mellan sjukdomarna och polishuset, säger Per Ström.

Men att det skulle finnas något i byggnaden som orsakat så många olika typer av cancer är osannolikt, säger överläkaren Anders Seldén, vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid universitetsjukhuset i Örebro.

– Jag kan inte se att det finns någon möjlighet att koppla ett stort spektrum av tumörsjukdomar i flera olika organsystem till en byggnadsrelaterad miljöfaktor, säger han.

Arbets- och miljömedicinska kliniken vid universitetssjukhuset i Örebro har kontaktats av Värmlandspolisen med anledning av personalens oro.

Hur oroliga ska de anställda på polishuset i Hagfors vara?

– När det gäller byggnaden kan vi inte förstå vad det skulle vara i eller kring den som skulle ha en så dramatisk effekt så som det beskrivs. Men jag vill reservera mig för att vi faktiskt inte har någon förstahandsinformation om vad det är man har observerat, säger Anders Seldén.

Läs mer: