11 november 2010

”Jag har fått stort stöd”

7:11 min

– Jag hade inte räknat med att debatten skulle bli så hätsk, säger Tove Meyer, en av författarna till boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken.

– Det har varit en extremt omtumlande vecka, Tone Meyer, som deltagit med research till boken. Jag har aldrig upplevt något liknande.

Boksläppet har inneburit att Tove Meyer har fått smaka på vad ett mediedrev är.  

– Jag blev ju avstängd från mitt arbete på Sveriges Radio, där jag jobbade. I stället hamnade jag i en mediedebatt om detta och blev eftersökt av journalister hela tiden. Även om det har varit lärorikt har det också varit jobbigt. Men jag har samtidigt känt ett stort stöd i samband med det.

Nu har Tove Meyer fått tillbaka jobbet på P3, även om hon inte kommer att börja på riktigt förrän efter nyår.

Att boken skulle ta slut redan första dagen kom som en överraskning för henne.

– Det hade jag verkligen inte trott, även om vi hade räknat med att den skulle få uppmärksamhet.

Tongångarna har bitvis varit hårda, både från journalister och andra, något som överraskar Tove Meyer lite.

– Det är många som har uttalat sig som inte ens har läst boken, vilket är lite frustrerade. Men alla öppna källor som vi har använt oss av belägger ju den bild vi ger av den motvillige monarken. Men jag hade inte föreställt mig att diskussionen skulle bli så hätsk, jag är förvånad.

Boken är redan en storsäljare, blir du stenrik nu?

– Nej, min roll har varit lite mindre, men jag får en del av kakan. Men jag vet ännu inte mycket pengar det handlar om.  Jag har lite dålig koll på det.