Jämtland

Ber norska Sametinget om hjälp

Jiingevaerie sameby tar nu hjälp av norska Sametinget för att stoppa den planerade vindkraftsutbyggnaden i Jämtland.

Enligt Jiingevaerie sameby kommer man att förlora hälften av sina vinterbetesområden om de sex planerade vindkraftsparkerna med 455 vindkraftverk blir verklighet. Det är norskägda bolaget Statkraft och svenska SCA som tillsammans står bakom planerna. Nu tar samebyn hjälp av Sametinget i Norge för att stoppa vindkraftsplanerna.

Marianne Persson är ordförande Jiingevaerie sameby:

– Vi kommer att ha en nära dialog med Sametinget. För oss är det viktigt att det blir känt i Norge vad som sker i Sverige, säger hon.

Vindkraftsparken anses vara ett stort hot mot samebyn Jiingevaeries överlevnad. Miljödomstolen ser just nu över fallet och beslutet väntas tas om en månad. Marianne Persson vill inte ens tänka sig vad som kommer att hända om vindkraftsparkerna blir av:

– Som det ser ut idag så kommer det att bli förfärligt. Men man måste också läsa en dom innan man kan säga det.

Vindkraftsparkerna är planerade att finnas mellan Östersund och norska gränsen. Jiingevaerie sameby anser att Statkraft diskriminerar samerna när företaget inte vill ta dialogen. Speciellt allvarligt anser hon att det är när företaget följer konventioner när det kommer till urfolk men nonchalerar samerna i Sverige.

Vicepresident på norska Sametinget Marianne Balto säger att de tar saken på största allvar.

– Sametingets syn i Norge är att norska företag, vart man än i världen driver verksamhet, ska agera på samma sätt mot urfolk som man gör i Norge.

Marianne Balto tycker det är allvarligt om samer i sverige känner sig nedtryckta av ett norskt bolag - därför kommer man att föra en dialog med norska Statkraft.

Kjell Are Guttorm, NRK Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio