Sverige

Kommunal håller med om att hästtjejer utnyttjas

Fackförbundet Kommunal Kronoberg håller med riksdagsledamot Carina A Elgestam (S) om att många tjejer i landet som arbetar i stall, jobbar under slavliknande förhållanden. Men i Kronobergs län har man lyckats få bort problemen.

Igår kunde vi höra riksdagsledamoten Carina A Elgestam (S) gå ut med en passning till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) om vad han tänker göra för att hästnäringen ska bli en bra arbetsgivare. Hästnäringen utnyttjar unga kvinnor, anser Elgestam och hon går så långt att hon kallar stalljobben för "slavliknande". Och Per Rudensjö, från fackförbundet Kommunal som har stallanställda som medlemmar, håller med om att det på flera ställen i Sverige ser bedrövligt ut.

– Det stämmer mycket väl, unga tjejer utnyttjas å det grövsta. Men mig veterligen har vi inte några sådana problem i Kronobergs län.

Hur kan jobbet se ut för en ung tjej?

– Det är långa arbetsdagar och en dålig arbetsmiljö. Förmodligen också dåligt betalt. Det blir mycket av ett kall. De här unga tjejerna är ofta inte heller medvetna om sina rättigheter.

Men det är ju som att vara livegen?

– Så kan man tolka det, Carina A Elgestam har helt rätt i det hon säger.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se