Katters lapande mer avancerat än hundars

Att katter och hundar är helt olika djur, det vet vi redan. Men nu visar ny forskning att de skiljer sig åt på ett kanske lite oväntat sätt, nämligen i hur de dricker. Medan hundar skickar ner tungan i vattnet och slungar upp vattnet in i munnen så använder sig katter av en annan -- om man får säga det -- lite mer sofistikerad teknik.

Hundens teknik är känd sedan tidigare – den viker tungspetsen under vattnet och slungar upp små vattenskvättar i munnen. Men katten däremot, rör bara vattenytan med yttersta tungspetsen när den dricker. 

När katten sedan snabbt drar upp sin tunga, så gör vattnets tröghet att det följer med tungan upp en bit i en pelare, som sedan bryts av gravitationen. Men i precis rätt ögonblick så stänger katten munnen, och sväljer så mycket som möjligt av vattenpelaren.

Nu sker detta i ett rasande tempo – kattens tunga kan röra sig så snabbt som nära sextio kilometer i timmen. Därför filmade forskarna bakom den nya studien katters lapande med höghastighetskamera, för att sedan kunna se hur lapningen går till i slow motion.

Utifrån detta skapade forskarna också en fysisk modell för kattlapning, och utifrån den så kunde de sedan förutsäga att större kattdjur, om även de lapade optimalt, skulle lapa betydligt långsammare än våra små husdjur.

Och mycket riktigt – efter att ha analyserat filmer på bland annat lejon, tigrar och jaguarer kunde de konstatera att ju större katt, desto långsammare lapning.

Referens:
Reis et al. "How Cats Lap: Water Uptake by Felis catus", Science, published online 11 November 2010. Doi: 10.1126/science.1195421.