Högre danska matpriser kan öka gränshandeln

2:16 min

Högre skatt på pölser, smör och annan fet mat får hård kritik av det danska näringslivet.

Flera organisationer tror att det i Danmark mycket omdebatterade lagförslaget får negativa konsekvenser för livsmedelsproducenter och detaljhandeln. Något som i sin tur kan leda till ökad gränshandel mot Sverige.

På ett snabbköp i centrala Köpenhamn går Gitte Dahlgaard och fyller sin varukorg. Själv brukar hon inte handla så mycket fet mat säger hon så hon kommer inte påverkas särskilt mycket av den nya fettskatten.

Men hon tror inte att den kommer att uppfylla regeringens mål, det vill säga att göra danskarna mer hälsosamma. I stället kommer man att fortsätta köpa fet mat och lägga mindre pengar på nyttig, tror hon.

Enligt lagförslaget, som förväntas klubbas igenom i formellt i Folketinget före jul, ska den nya fettskatten träda ikraft den 1 juli 2011 och då läggs en avgift på mättat fett på 13 kronor kilot. Ju fetare mat desto dyrare blir det.

Vispgrädde kommer till exempel bli 12 procent dyrare medan priset på fläsk kommer öka med fem procent, enligt ett räkneexempel som skatteministeriet lagt ut på sin hemsida.

Fettskatten har varit omdebatterad och även kritiserad av tunga näringslivsorganisationer. Dansk Erhverv, Danska Handelskammaren, menar till exempel att den nya skatten kommer skada den stora danska livsmedelsindustrin och att även detaljhandeln kommer att lida när priserna på fet mat höjs. Bland annat genom att gränshandeln mot Sverige och Tyskland förväntas att öka ännu mer.

Regeringens uttalade målsättning med avgiften är alltså att förbättra den danska folkhälsan. Om skatten verkligen kommer att ha den effekten har också ifrågasatts, och flera kritiker anser att den verkliga anledningen till höjningen är att man vill få in pengar i statskassan för att betala skattelättnader.

Den danska skatteministern Troels Lund Poulsen säger i dansk press att han tror att fettavgiften kommer ha en hälsofrämjande effekt, men att det inte är någon hemlighet att skattelättnaderna måste finansieras.

På snabbköpet går Liz Jacobsen och plockar en liter mjölk ut kyldisken. Hon är tveksam till om fettskatten kommer ha någon hälsomässig effekt, men tycker att intentionen är bra. Det finns alldeles för många överviktiga barn i Danmark, säger hon.