Blixtinkallade krismöten om läget inom S

2:07 min

Efter beskedet i veckan från Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin om att alla i partiledningen bör ställa sina platser till förfogande är det turbulent i partiet. I eftermiddag håller Socialdemokraterna två snabbinkallade krismöten med företrädare för partidistrikten - men osäkerheten är stor och inte ens mötesdeltagarna vet vad som ska diskuteras.

- Ingen aning. Jag spekulerar inte i hur det blir, det blir som det blir, säger Monica Haider, distriktsordförande i Kronoberg.

Kallelsen till telefonkonferenserna med partiledaren Mona Sahlin och partisekreteraren Ibrahim Baylan är knapphändig. Den upplyser enbart om tidpunkten för mötet och vilket telefonnummer som gäller för att delta.

Dagordning finns inte, men Ibrahim Baylan skriver i en skriftlig kommentar till Ekot att konferenserna bland annat ska handla om hur partiet ska "gå vidare i processen att ta fram en valberedning". Det handlar då om en valberedning som ska se över vilka som ska nomineras till de ledande positionerna i partiet vid extrakongressen som ska hållas någon gång nästa år.

Ekot har ringt runt till företrädare i samtliga partidistrikt. Osäkerheten verkar vara stor bland partiföreträdarna och det är uppenbart att det är turbulent i det socialdemokratiska partiet.

De flesta som Ekot talat med vill inte uttala sig innan mötet ägt rum, men många tycker att det är bra att partiledningen ställer sina platser till förfogande.

- Jag antar att Mona har funderat mycket och länge innan hon tog till ett så drastiskt förslag som att hela partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande. Det är rätt så drastiskt och jag tror att hon har tänkt över det noga, säger Kristina Zakrisson ordförande i Kiruna arbetarekommun.

Vad gäller förtroendet för partiledningen och partiledaren Mona Sahlin är de Ekot varit i kontakt med fåordiga. En del uttrycker sitt stöd för Mona Sahlin, andra vill inte uttala sig om sin partiordförande över huvud taget.

Men riksdagsledamoten Raimo Pärssinen, som sitter i partistyrelsen och också är ordförande för partidistriktet i Gävleborg har i en intervju med Arbetarbladet krävt partiledaren Mona Sahlins avgång.

Men det är att gå för långt, tycker Monica Haider, distriktsordförande i Kronoberg.

– Jag tycker inte om när man letar syndabockar, att en person skulle vara avgörande för det ena eller det andra. Verkligheten är inte så enkel utan det är säkert flera olika samverkande faktorer som har gjort att det har blivit så här.

Under torsdagen frågade SVT:s Rapport ledningen för 23 av de 26 partidistrikten om de anser att Sahlin kan sitta kvar. Elva säger ja, två säger nej, ett distrikt är tveksamt medan nio inte ville svara.