KALMAR LÄN

Pellets billigast trots allt

1:33 min

Trots att många villaägare börjat tveka kring pellets som uppvärmningskälla då priserna stigit senaste åren är fortfarande pellets billigast konstateras i en ny rapport.

Det är energimarsmyndigheten som kommer fram till det i sin senaste sammanställning.

Kalmar kommuns klimat- och energirådgivare Marie Jönsson, är inne på samma spår.

– Jag tror att pellets kommer fortsätta ligga lägre än andra bränslen, vi har gott om skogråvara och många tillverkare. Jag tror inte det är någon vågad chansning att satsa på pellets, säger Kalmar kommuns energirådgivare Marie Jönsson.

Priset på pellets låg länge på en mycket låg nivå. Men för att hänga med marknaden var man tvungen att vid ett par tillfällen 2003 och 2005 höja priset ganska kraftigt och även de senaste åren har det ökat, totalt med 17 procent för pellets i säck från 2006 till 2009.

Under hela 2000-talet handlar det om en prisökning på 61 procent för pellets på bulk.

Ralf Johnsson i Bergkvara tillverkar pellets och säger så här om prisutveckligen framöver.

– Troligen stiger det, men inte så fort längre som det gjort de sista fem åren.

Men efter de senaste årens prishöjningar är många skeptiska till pellets. En snabb titt på en köp- och säljsajt på nätet bekräftar att många tröttnat på sina pelletspannor. Fredrik Nyström från Torsås till exempel, för en vecka sen valde han att byta ut sin mot bergvärme.

- Det jag gjorde av med på ett år tyckte jag var alldeles för mycket . Det beror säkert på att brännaren var kopplad på var en gammal vedpanna och verkningsgraden var inte så jättebra, säger Fredrik Nyström.

Och just sådana kombinationer med ny brännare och gammal panna är luriga.

– Även om det funkar att elda kanske du gör av med 25 procent mer bränsle, säger klimat- och energirådgivare Marie Jönsson, som också menar att man inte ska oroa sig för nya prishöjningar.

– Jag tror inte man ska se det rusa iväg, men alla energipriser stiger och det värsta är elen, så kan man komma ifrån den så är mycket vunnet.