Ljusdal

Rött styre i Ljusdal

1:34 min

Det blir ett vänsterstyre i Ljusdal. Socialradikala Demokraterna, som är vågmästare, har fattat beslut om att gå med i en samverkan med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Beslutet fattades under ett medlemsmöte på torsdagskvällen och vice ordförande Jonny Mill var lättad när omröstningen var klar.

-Jag tycker det är rätt så skönt nu med facit i hand, att vi har fått ett beslut. Alla de här tre partierna har tagit beslutet att vi ska respektera varandra för det vi är, och vi ska behålla vår profil och särart. Det är liksom tre nyanser av rött. 

Trettiotal medlemmar röstade
Tre nyanser av rött, istället för en regnbågsallians - ja, det var beskedet från Socialradikala Demokraterna på torsdagkvällen. Ungefär trettio medlemmar hade träffast för att bestämma åt vilket håll de ville tippa vågen, vänster eller höger. Bland dem fanns Marianne Larsson. Hon tvekade aldrig innan hon lade sin röst på ett rött samarbete, och var nöjd med avtalet som innebar att partiet fick en nämndsordförandepost, i myndighetsnämnden.

-Vi har haft det här partiet i förra valet också, men har inte kommit lika långt som nu.

Arenabygget tvistefråga
Men en valteknisk samverkan innebär ju att partierna inte kommer att kunna vara säkra på att de har stöd i de stora, viktiga frågorna. När det gäller till exempel arenabygget har de tre röda partierna olika uppfattningar, säger Jonny Mill.

-Det är ju precis en sådan fråga där det krävs att vi har respekt för varandra, och det finns även andra frågor.

Osäkert styre?
-Det låter som att det kan bli ett ganska osäkert styre?

-Tja, osäkert... Vi får en kommunledning och förhoppningsvis har vi dragit den litegrann åt det håll som vi vill, säger Jonny Mill.

Man är dock överens om att inleda mandatperioden med att sätta stopp för privatiseringen av gata/parkenheten.

Linnea Ericsson
linaea.ericsson@sr.se