Magert resultat väntas av G20-möte

I Sydkoreas huvudstad Seoul pågår just nu slutförhandlingarna mellan ledarna för världens ekonomiska jättar inom gruppen G20. Ambitionen har varit att försöka enas kring ett nytt regelverk som ska minska de ekonomiska obalanserna i världen. Men mycket tyder just nu på att resultatet blir en urvattnad överenskommelse, där de svåra frågorna skjuts på framtiden.

I Sydkoreas huvudstad Seoul pågår just nu slutförhandlingarna mellan ledarna för världens ekonomiska jättar inom gruppen G20.

Det står nu klart att det inte blir några konkreta förslag till lösning på den svåraste frågan om hur obalanserna i världen ska rättas till.

G20:s ordförande, Sydkoreas president Lee Myung-bak har haft stora förhoppningar på att toppmötet på hemmaplan skulle bli en överenskommelse om ett nytt regelverk som ska minska de ekonomiska obalanserna i världen.

Men alldeles nyss förklarade en talesman för G20-mötet här inne i mediecentrer i Seoul, att det inte blir några detaljer alls i slutdokumentet.

Toppmötet kommer att enas om att låta Internationella Valutafonden, IMF ta fram ett förslag till hur ett sådant regelverk skulle kunna se ut. Det ska G20-ledarna diskutera vidare vid nästa toppmöte.

Den viktigaste frågan är om det är möjligt att komma överens om ett system för att minska de stora obalanserna i världen som blivit resultatet av den globala finanskrisen.

Ett tydligt exempel är att samtidigt som G20-mötet pågår, har Irland hamnat i djup kris och riskerar att gå i statsbankrutt.

Det finns ett amerikanskt förslag på bordet om internationella regler för hur stora överskott i handeln med andra länder som ett land ska få ha.

Men förslaget möter benhårt motstånd från länder med stora överskott i sin handel. Som Tyskland till exempel.

Förbundskansler Angela Merkel sa offentligt i går innan toppmötet hade börjat, att förslaget var ekonomiskt ineffektivt och politiskt olämpligt.

Och en kinesisk talesman sa alldeles nyss här i Seoul med adress till USA att "om man är sjuk själv, så ska man inte be någon annan ta medicinen".

Nu får alltså Internationella valutafonden ta över den heta potatisen.