Hultsfred

Kommunen nära köp av friskola

2:07 min

I Hultsfred håller kommunpolitikerna på att köpa in sig i friskolan rockgymnasiet Gyro. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Kalmar är förhandlingarna om att ta över konkursade festivalbolaget Rockpartys andel mycket nära ett slutskede.

Anledningen till politikernas i Hultsfreds kommun stora intresse för friskolan är att de vill fortsätta locka ungdomar från hela Sverige till Hultsfred.

-Jag trivs jättebra på skolan, säger Sara Blomheden från Borås, som läser på Gyro nu.

Över 80 procent av eleverna på Gyro kommer från andra kommuner än Hultsfred. Kommunens politiker tycker att skolan är så viktig för Hultsfred att de är villiga att gå in och köpa och driva en friskola trots stora besparingskrav i kommunens ekonomi och trots att kommunen redan har ett estetiskt program med musikinriktning och därmed alltså åtminstone delvis blir en konkurrent till sig själv.

Per-Inge Pettersson (C) har representerat alliansen i diskussionerna kring aktieköpet.

-Det är väldigt lätt för oss i alliansen att se den här möjligheten med en friskola för vi har inget ideologiskt problem med det.

-Men det blir ju att kommunen kommer konkurrera med sig självt?

-Ja, lösningen om vi blir majoritetsägare, det är klart att då blir det ju inte på samma sätt en konkurrenssituation utan självklart kommer vi se på samordningsfördelar med vårt eget gymnasium, säger han.

Förhandlingarna kring köpet av 60 procent aktierna i Gyro är nu inne i ett slutskede och enligt kommunens förhandlare Sven Karlsson handlar det om ett pris för aktierna på några hundratusen, under en halv miljon kronor.

Men frågan är hur framtiden för ett rockgymnasium i Hultsfred utan Hultsfredsfestival ser ut. För även om skolan inte har så mycket att göra med själva festivalen har en naturlig marknadsföringskanal för skolan nu försvunnit.

För eleven Ozzy Toivonen från Limmared var festivalen viktig för att han skulle få upp ögonen för skolan.

-Ja det var nog tack vare att vi åkte ner på festivalen flera år som vi fick reda på att skolan fanns, säger Ozzy Toivonen.