SKÖVDE

Enkelt för tonåringar att köpa hasch

I Skövde växer nu den stora härva med haschrökande tonåringar som polisen avslöjat. Gymnasieungdomar som Radio Skaraborg talat med berättar att det inte är svårt alls att hitta och köpa hasch.

Enligt polisen kryper cannabisbruket allt längre ned i åldrarna.

I den senaste knarkhärvan är 21 personer misstänkta. Fyra av dem är under 15 år.

Några telefonsamtal bort
På Västerhöjdsgymnasiet i Skövde har eleverna inga problem att få tag på hasch om de skulle vilja, berättar de.

– Jag kan ringa tre samtal så har jag hasch inom en timma, berättar en kille.

Gymnasieungdomarna som Sveriges Radio Skaraborg talat med har en liberal syn på haschanvändning, men reagerar på att allt fler yngre röker.

– Jag bryr mig inte om personer över 18 röker. Det är deras business om de vill röka sina haschpipor och jointar. Men när de är under 18 då kan man ju börja fundera lite... och ner mot 14 år, då blir man ju nästan lite orolig.

Fler unga testar droger
Marlene Andersson Wikman vid polisen i Skövde utreder fallet med de haschrökande tonåringarna i Skövdehärvan. Hon ser att allt fler riktigt unga testar droger.

– Det är en oroväckande spiral. Det känns som om ungdomarna i dag är mycket yngre när de provar på alla möjliga farliga saker.

Marlene Andersson Wikman berättar att polisen tar in två till tre ungdomar under 18 år som är pårökta varje vecka. Ungdomarna har olika bakgrund, säger hon, och det är inte bara ungdomar på glid som röker hasch.

Hon upplever att allt fler unga har en väldigt avslappnad inställning till cannabis, och jämför det med att använda alkohol.

Drogsynen i USA spelar roll
Frågan är varför allt fler ungdomar röker cannabis, och varför det bruket inte anses vara särskilt farligt för hälsan.

En av killarna på gymnasieskolan tror att den pågående debatten om legalisering av marijuana i Kalifornien kan påverka synen på drogen här i Sverige.

– Folk tror det - och jag med - att effekterna av hasch är mindre än effekterna av alkohol.

Marlene Andersson Wikman tror också att legaliseringsdebatten i USA har betydelse.

– Jag tror att det påverkar mycket, speciellt bland ungdomar som kanske är lite nyfikna på droger och tycker att det är spännande. Såklart tar de åt sig det.